HVAR – Otok Hvar među 5 najboljih europskih destinacija!

Objavio: Iva Žanetić - 09.03.2018.

Otok Hvar ima razloga za zadovoljstvo. Poznata stranica “European Best Destinations” svrstala je naš najsunčaniji otok među najboljih europskih destinacija u 2018. godini!

Hvar se, s ukupno 30.023 glasa našao na četvrtom mjestu prestižne liste, a opisuju ga kao “najljepši otok Europe”. Na stranici stoji da Hvar obožavaju brojne zvijezde, avanturisti, umjetnici pa čak i članovi kraljevskih obitelji.

Novo priznanje otoku Hvaru bio je povod razgovora s direktoricom TZ Stari Grad, Danijelom Vlahović, koja je inicirala kandidaturu otoka Hvara za ovu nagradu, kako prenosi Dalmacijadanas.
.

Kako je došlo do inicijative da se kandidira otok Hvar?

– Otok Hvar je destinacija koju turisti prepoznaju i posjećuju stoga je i logično bilo da se za ovu prestižnu titulu bori upravo otok Hvar koji je proglašen jednim od 10 najljepših otoka.

Stoga promocija otoka Hvara kao destinacije nam svima može itekako pomoći da se još bolje pozicioniramo na turističkom tržištu Europe i svijeta, da budemo prepoznatljiviji i da privučemo puno širi spektar ciljnih skupina na turističkom tržištu. Jedino zajedničkom promocijom otok Hvar može dostići svoj puni potencijal koji leži upravo u njegovoj raznovrsnosti, a tu raznovrsnost otoka Hvara moramo komunicirati s tržištima jer to je naša prednost i naša platforma za daljnji razvoj turizma.
.

Jeste li zadovoljni ulaskom u top 5 i hoće li ovo pomoći promociji hvarskog turizma?

– Nakon što je stotine tisuća putnika iz cijelog svijeta glasalo na European Best Destinations izboru za 2018 – naš prekrasan otok Hvar plasirao se u TOP 5 najboljih odredišta u Europi. Otok Hvar dobio je veliku podršku od lokalne baze, medija, turističkih zajednica i Hrvatske Turističke zajednice, ali i od svojih stranih gostiju – 66% glasova za Hvar došlo je iz inozemstva. Ovo je bilo 9. izdanje European Best Destinations izbora, i 20 najpopularnijih europskih odredišta izabrano je da sudjeluje u njemu. Natjecanje je trajalo 3 tjedna i skupilo 320,793 glasa iz 162 zemlje. Cjelokupan događaj popraćen je velikom medijskom pažnjom te je već do sada objavljeno preko 400 članaka u kojima se spominjalo 20 odabranih odredišta, a stranica za glasanje podijeljena je na društvenim mrežama preko 30.000 puta.

Ovaj plasman od velike je važnosti za najsunčaniji otok Hrvatske – najbolje plasirana odredišta iz proteklih izbora uživala su cjelokupan turistički rast od otprilike 15%, i više od 10 milijuna spominjanja u medijima. Tijekom ove godine i do sljedećeg izbora, ljepota i zaista raznolika ponuda otoka Hvara – sa svojim aktivnim turizmom, ugodnim hotelima, čistom prirodom, povijesnim lokacijama, i živopisnim noćnim životom – bit će promoviran prema više od 5,5 milijuna putnika, novinara i profesionalaca u turističkoj industriji kao jedno od najboljih odredišta za 2018.
.

Zna li se dovoljno o dalmatinskim otocima u svijetu i rade li otoci neke zajedničke turističke projekte?

– Suradnja među gradovima i općinama na otoku Hvaru je doista iz godine u godinu sve bolja i bolja te se sve više radi zajedničkih projekata koji su vezani za turizam ali i za druge segmente funkcioniranja života na otoku. Upravo se sad pokazalo da suradnjom postižemo puno bolje i kvalitetnije rezultate stoga sam uvijek otvorena za zajedničke projekte.

Međutim kada govorimo o suradnji među otocima tu ne bi trebali biti prezadovoljni i na tome treba još puno raditi. Ali jednako tako kako su gradovi i općine na, konkretno otoku Hvaru, započele sa zajedničkim projektima (čega u prošlosti, moramo priznati i nije bilo) tako će kad za to dođe vrijeme i kada se stvore uvjeti započeti i međuotočna suradnja u srednjoj Dalmaciji pa i šire.
.

Očekujete li bolju sezonu od lanjske, kako idu pripreme?

– Sezona 2017. je bila rekordna i u dolascima (9% više) i u noćenjima (5%) više te 16% više uplova u nautičku luku – i to bez obzira na to što je naša jedina hotelska kuća Hoteli Helios Faros d.d. bila u stečaju.

Svi već znamo koliko su hoteli važni za pozitivne rezultate sezone stoga smo vrlo zadovoljni što su naši hoteli na dobrom putu da izađu iz stečaja te da postanu dio jednog vrlo poznatog i priznatog hrvatskog hotelskog lanca i iznimno se radujemo suradnji s njima.

U sezoni 2018. možemo očekivati rezultate slične prošlogodišnjima s obzirom na to da se za ovu sezonu hoteli neće uređivati – ali naš pogled na buduće sezone ide na 2019. i dalje kada očekujemo da će se hoteli napokon obnoviti i podignuti kvalitetu usluge a onda možemo očekivati i još neke bolje brojke.

__________
Izvor: dalmacijadanas.hr
Fotografija: Vilma Vodanović