HVAR – Otkrivena kasnoantička nekropola

HVAR – Otkrivena kasnoantička nekropola

Objavio: Andrea Beader - 04.06.2021.

Nakon dva mjeseca dinamičnih arheoloških radova, završeno je zaštitno istraživanje u vrtu palače Radošević u gradu Hvaru gdje je pronađena kasnoantička nekropola

.

Prema preliminarnim rezultatima pronađena je kasnoantička nekropola iz druge polovice 4. i početka/prve polovice 5. stoljeća, kao i istočni krak bedema kasnoantičkog naselja s gradskim vratima datiranim u sam kraj 5. stoljeća. Na površini od 65 metara kvadratnih, otkriveno je 20 grobova sa osteološkim ostacima 32 osobe. Istraživanja su potaknuta nadolazećom gradnjom nove Gradske knjižnice i čitaonice Hvar rezultirala su spektakularnim otkrićem.

Osnovni tipovi kasnoantičkih grobova uključivali su: jednostavne grobove u zemljanoj raci, grobove u amforama, grobne konstrukcije izrađene od krovnog crijepa, kao i jednu zidanu grobnicu u kojoj je pronađeno 12 kostura. Ono što posebno ističe ovu nekropolu jest njena izuzetna sačuvanost, kao i vrlo vrijedni i cjeloviti grobni nalazi, izvijestila je specijalizirana tvrtka Kantharos.

Većinu grobnih cjelina krasili su prilozi jednog ili više keramičkih vrčeva i svjetiljki, staklenih boca i posudica, novac i ostali sitni upotrebni predmeti. Preliminarna analiza ovih nalaza pružila je i preliminarnu dataciju same nekropole, ali i nagovjestila potpuno nove uvide o lokalnoj/regionalnoj kasnoantičkoj keramičkoj proizvodnji kao i trgovačkim vezama, kroz dokumentirane importe među kojima su neki po prvi put zabilježeni na Jadranu.

.

nekropola

Foto: Kantharos d.o.o.

.

Bedem je u jednom dijelu presjekao nekoliko grobova te se prema analogijama s prethodno istraženim dijelovima bedema u hvarskom Arsenalu može datirati u kraj 5. stoljeća, dok se preciziranje datacije, kao i u slučaju grobova, očekuje nakon rezultata provedenih radiokarbonskih analiza.

Pred sam kraj istraživanja u najdubljim je slojevima pronađen i stariji antički zid, koji se prema afričkoj sigilati preliminarno datira u 2. stoljeće. Od svih dosad pronađenih tragova kasnoantičkog života u Hvaru ovo je zaista najznačajnije i najbogatije nalazište, koje slikovito prikazuje sav arheološki sjaj grobnih nalaza i pruža nam, za sada, najdetaljniji uvid u pogrebne običaje tog razdoblja, ali i nova saznanja o urbanizmu, prenosi Dalmacija danas.

Stručnu ekipu činili su Eduard Viskovic, Joško Barbarić, Marko Bibić i Jure Tudor, uz znanstvenu asistenciju dr.sc. Marine Ugarković i dr.sc. Josipe Baraka Perica. Istraživanje je financirala Gradska knjižnica i čitaonica Hvar.

 

 

__________
Izvor: morski.hr 
Naslovna fotografija: Unsplash.