HVAR – Od 23. ožujka posjetite izložbu ‘Sjećanja iz zemlje predaka’ u Jelsi

Objavio: Paula Bolfan - 22.03.2019.

‘Sjećanja iz zemlje predaka – Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća’ izložba je koja će u Muzeju općine Jelsa, u galeriji Kravata biti otvorena 23. ožujka u 19.30 sati, a moći ćete ju posjetiti sve do 08. svibnja.

Izložba Sjećanja iz zemlje predaka evocira fragmentiranu povijest najmasovnijeg iseljeničkog vala iz središnjeg dijela otoka Hvara u prekomorske zemlje. Dakako, riječ je o iseljeničkom valu čiji obuhvat i značaj premašuju granice otoka, a u fokusu ove mikrohistorije su mjesta središnjeg dijela otoka Hvara.
.

.
Izložba objedinjuje kontekst iseljeništva s kraja 19. i početka 20. stoljeća temeljen na arhivskim dokumentima i privatne memorabilije koje u otočnim kućama
čuvaju uspomenu na iseljene pretke. Intenzivni procesi iseljavanja s otoka započinju zbog urušavanja temeljnih gospodarskih djelatnosti – jedrenjačkog brodarstva, pomorske trgovine i vinogradarstva. Ti su procesi ostavili snažan biljeg na razvoj otoka i Dalmacije u cjelini, ali i na kolektivnu memoriju otočnog stanovništva.
.

Opće informacije

Otvorenje izložbe:

  • Subota 23. ožujka 2019. u 19:30 sati
  • Muzej općine Jelsa – galerija Kravata

Trajanje izložbe:

  • 23. ožujka – 8. svibnja 2019.

Kustosi izložbe:

  • sc. Mladen Domazet, izv. prof. Odsjeka za povijest, Filozofski fakultet u Splitu
  • Marija Plenković, Muzej općine Jelsa

Grafička priprema:

  • Nikola Križanac

.

O izložbi

Istraživanjem otočnih arhiva, dr. sc. Mladen Domazet prikupio je povijesne dokumente iz kojih se razabiru neka ključna mjesta iseljeničkog procesa: lokalne prilike, mogućnosti i uvjeti putovanja, iseljenička propaganda, savjeti za iseljenike i posljedice koje je ono ostavilo na razvoj otoka. Etnografskim istraživanjem u lokalnoj zajednici, Marija Plenković prikupila je pojedinačne i obiteljske iseljeničke priče kako ih pamte potomci otočnih iseljenika. Prikupljena pisma rodbini, fotografije i još pokoja memorabilija otkrivaju nam duboko osobno iskustvo ponekad višestrukih prelazaka oceana. Izbor prikupljene građe objedinjen je pod naslovom Sjećanja iz zemlje predaka kako bismo evocirali uspomenu na pojedinačne sudbine i duh vremena koji je mnoge naše ljude raselio po svijetu.

Zahvaljujemo svim suradnicima i prijateljima Muzeja općine Jelsa na suradnji u realizaciji  izložbe Sjećanja iz zemlje predaka. Izložba je realizirana sredstvima Općine Jelsa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice općine Jelsa – poručuju iz Muzeja općine Jelsa.
.

O Muzeju općine Jelsa

Muzej općine Jelsa u svojoj je viziji aktivan dionik kulturnog i društvenog života lokalne zajednice i promotor kulturnih identiteta vlastite zajednice u prošlosti i sadašnjosti. Kao takav otvoren je najširoj javnosti, a potiče neformalno učenje, kritičko promišljanje tradicije, umjetničku produkciju u svrhu podizanja razine kulturnog života i doprinosa stvaranju otvorene i kreativne zajednice. Iz te vizije proizlazi težnja da izložbeni program u galeriji Kravata doprinese poznavanju vlastite kulturne povijesti, turističkoj promidžbi destinacije, ali i potakne lokalno stanovništvo na aktivnu participaciju u kulturnim i umjetničkim praksama te postane mjesto suvremene umjetničke produkcije.
.

Kontakti

Kontakti:

  • Marija Plenković, Muzej općine Jelsa

M: 0958629473
E: muzejopcinejelsa@gmail.com

  • Mladen Domazet

E: mdomazet@ffst.hr

__________
Izvor: Muzej općine Jelsa
Naslovna fotografija: Braća Beritić iz Vrboske na svom brodu Louisiana, Seattle, 1913. (vlasništvo:
obitelj Beritić)