HVAR – O. kao Otočka

Objavio: Pokret Otoka - 28.09.2017.

Jedna od prvih činjenica koji maleni hrvatski školarci nauče na satovima zemljopisa o Lijepoj našoj jest da je hrvatska obala jedna od najrazvedenijih na svijetu.

Na brojci od 1185 otoka, otočića, hridi i grebena, koliko ih broji Hrvatska, bazira se i dobar dio domaćeg turističkog brendinga: Hrvatska, zemlja tisuću otoka. I dok svakog ljeta imamo prilike uživati u suncem i morem okupanim većim i manjim otočnim gradovima i naseljima, zajedno s milijunima stranih turista, lako je zamišljati idiličnost otočkog života. Ono što, međutim, samo otočani znaju jest kako izgleda svakodnevica u nešto manje idealnim uvjetima tijekom ostatka godine. S idejom kritičkog promišljanja života na otoku u svibnju ove godine objavljen je prvi broj časopisa O. u izdanju udruge Održivi otok koja djeluje u Jelsi na Hvaru. Pregršt tekstualnog i fotografskog sadržaja posvećenog temi otoka u ukoričenu formu “pospremile” su Ana Kunej, Zlatka Salopek te Alma Šavar iz uspješnog dizajnerskog studija Kuna Zlatica.

I dok s nestrpljenjem očekujemo sljedeće izdanje, čije je objavljivanje planirano krajem godine, donosimo vam uvodni tekst debitantskog broja, iz pera uredničkog tima koji čine Maja VukićMarija PlenkovićIrena GrgičevićMajda Moškatelo i Božana Damjanić Majdak.

“Časopis O. je rezultat suradnje, dijaloga i ideja koje su nastale tijekom aktivnosti i neformalnih susreta u okviru raznih programa udruge Održivi otok. Sve nas je povezala biografska činjenica života na otoku i želja da se aktivno uključimo u život lokalne zajednice, a dobra energija koja je pratila naše susrete materijalizirala se na stranicama prvog broja časopisa O. Život piše kompleksne priče pa tako ni ovaj proces nije bio lišen neslaganja i propitivanja naših međuljudskih odnosa. Taj je aspekt procesa stvaranja naglasio našu raznolikost i ljudske osobine koje su nas motivirale da pronađemo zajednički jezik i dovršimo započeti proces u duhu suradnje prema zajedničkom cilju. Uostalom, inspirirala nas je zajednička misao i želja da doprinesemo društvenoj solidarnosti i razvoju kritičkog diskursa i mišljenja.”

“Ideja o pokretanju časopisa razvila se iz niza pitanja omogućnostima ostvarivanja svih naših potencijala i prava u sredini u kojoj živimo. Duboko svjesne svih prednosti i izazova koje objedinjuje sintagma život na otoku, prepoznale smo otok kao naše prvo zajedničko polazište. Otok kao lokus naših života promatramo i propitujemo kao dio jednog većeg sustava (regionalnog, nacionalnog i globalnog) s kojim dijelimo slične pogodnosti, ali i probleme te stvaramo mnogostruke veze.”

“Druga biografska činjenica od koje polazimo je biološki spol koji je kulturno uvjetovao naše životne uloge i s njima povezane osjećaje o pravdi i nepravdi. Vođene snažnim impulsom o važnosti ravnopravnosti spolova, kao i svake druge ravnopravnosti, u fokus stavljamo otočnu realnost kroz prizmu težnje ka ravnoteži društvenih položaja muškaraca i žena te samoostvarenju svake individue. Donosimo niz članaka koji, na autori(ca)ma svojstven način, ukazuju na nesrazmjer u poimanju rodnih uloga, ali i određene pomake koji ukazuju na pozitivne promjene u našoj tradicionalnoj zajednici.”

“Prvi broj O. ujedno je i poziv svima koji smatraju da između korica ovog časopisa mogu poslati vlastitu poruku, podijeliti iskustvo ili zabilježiti fragment bogatog značenja koje otok u svojem stvarnom ili simboličkom izrazu obuhvaća. Vaš nam je doprinos važan za ostvarenje zadanih ciljeva, a to su promicanje suradnje i umrežavanje na svim razinama (unutarotočno, međuotočno i ono otoka s kopnom), a u skladu s našom težnjom ka tolerantnoj, solidarnoj i aktivnoj zajednici.”

Više informacija o časopisu O. potražite na službenoj facebook stranici-  O.casopis

 

 

IZVOR : vizkultura

Foto : naslovna facebook.com/O.casopis/