HVAR – ”Jeste li znali?” rubrika otoka Hvara

Objavio: Paula Bolfan - 11.03.2019.

U rubrici “Jeste li znali” portala Morski.hr  vode nas na Hvar, naš najsunčaniji otok. No, osim po suncu, Hvar je poznat ili pak manje poznat po još nekim sitnim i velikim stvarima…

.
Jeste li znali?

Da – otok Hvar, s obližnjim Bračem, Visom, Šoltom i Čiovom čini skupinu srednjodalmatinskih otoka.

Da – arheološki nalazi u nekim hvarskim špiljama poput Grapčevoj i Markovoj svjedoče o kulturi čovjeka još u mlađem kamenom dobu na otoku Hvaru!
.

Photo: Pixabay

.

Da – u središtu grada Hvara na nekadašnjem imanju hrvatskog renesansnog pjesnika Hanibala Lucića polovicom 17. stoljeća izgrađen je benediktinski samostan koji je ostao aktivan sve do današnjih dana. U ovom samostanu izrađuje se i čuva u svijetu poznata čipka od agave osebujna rukotvorina čije se umijeće izrade prenosi s generacije na generaciju benediktinki. Čipka se izrađuje od posebno prerađenih niti agavinih listova. Postupak je dugotrajan i mukotrpan, a svaka je čipka unikat.

Da – je jedan od najznačajnijih i najatraktivnijih kulturno-povijesnih spomenika koji je pridonio prepoznatljivosti grada Hvara, gradska tvrđava „Fortica“ iz 16.stoljeća sa svojim kulama i zidinama. Tvrđava je sagrađena na temeljima iz vremena dok su ovdje živjeli Iliri.
.

Photo: Boris Kačan

.
Da – je Brusje malo naselje u unutrašnjosti otoka Hvara, smješteno uz staru cestu, nekada glavnu prometnicu koja je povezivala grad Hvar i Stari Grad. Mjesto je okruženo vinogradima, maslinicima, te poljima lavande raštrkanim po terasama među kamenim gomilama. Mještani Brusja bave se uglavnom maslinarstvom, vinogradarstvom, medarstvom, te nešto manje turizmom.

Da – je Zaraće malo mjesto nedaleko od grada Hvara koje je gotovo napušteno, ali je zato poznato po uvali punoj kupačaza ljetnih mjeseci.
.

Milna, Brač / Photo: Boris Kačan

.
Da – su Milnu pored grada Hvara naselili tek 1956.godine i to stanovnici Malog Grablja koji su zbog teških životnih uvjeta napustili svoje selo i spustili se na obalu ne bi li živjeli od mora. Milna danas ima 100-tinjak stanovnika koji se većinom bave turizmom, poljoprivredom i ribarstvom.

Da – je mjesto Veliko Grablje nekada bilo jako imućno i poznato po proizvodnji lavandina ulja i meda. Danas, međutim, u njemu živi tek nekoliko stanovnika. U rujnu, na Dan Svetih Kuzme i Damjana, zaštitnika mjesta, kada se okupe raseljeni Velikograbljani mjesto na trenutak ponovno oživi.
.

_________
Izvor: Morski.hr
Fotografija: marijana1