Turneja “Dobra energija” – Besplatne edukacije o sunčanim elektranama za građane u 12 gradova

Turneja “Dobra energija” – Besplatne edukacije o sunčanim elektranama za građane u 12 gradova

Objavio: Mirna Dalić - 13.10.2021.

Turnejom “Dobra energija” Zelena energetska zadruga dijeli sve ključne informacije o korištenju solarne energije u hrvatskim gradovima među kojima su se, u suradnji s Pokretom Otoka, našla i tri otočna grada: Cres, Mali Lošinj i Hvar

.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) će, u suradnji s europskom inicijativom Sporazum gradonačelnika, Udrugom gradova i Pokretom Otoka, tijekom listopada i studenog drugi put provesti turneju Dobra energija, kampanju promocije solarne energije u hrvatskim gradovima. Prvo izdanje turneje održano je u jesen 2020. kada je zadruga obišla 11 hrvatskih gradova na području kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će 12 novih gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske (Čakovec, Ludbreg, Prelog, Zaprešić, Ivanić-Grad), Slavonije (Slavonski Brod, Pleternica, Slatina) te obale i otoka (Zadar, Cres, Mali Lošinj, Grad Hvar).

Pozivaju se svi građani zainteresirani za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji u jednom od gradova turneje da se predbilježe za sudjelovanje putem prijavnog obrasca na poveznici.

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje će građani imati prilike saznati iz prve ruke na besplatnim edukacijama o solarnoj energiji u gradovima-domaćinima turneje Dobra energija. “Korištenje solarne energije više nije stvar daleke budućnosti. Kućne sunčane elektrane su pristupačne i iskoristive u svakom dijelu Hrvatske, a građanima želimo pomoći realizirati ih na način koji će za njih biti maksimalno isplativ”, istaknuli su iz Zelene energetske zadruge.

Kampanja je lokalno fokusirana kako bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije direktnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova. Uz edukacije o ugradnji kućnih solarnih elektrana, Zelena energetska zadruga tako će kroz savjetodavne aktivnosti u sklopu turneje podržati 12 gradova-domaćina u razvoju i ulaganjima u projekte solarne energije. 

“S 0,5% električne energije dobivene iz sunca, Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčanog potencijala. Turneja Dobra energija jedna je od inicijativa kojom želimo potaknuti njegovo veće korištenje. Zato smo prednost pri izboru gradova-domaćina ovogodišnjeg izdanja turneje dali gradovima koji su se u prijavi na naš javni poziv istaknuli po dosadašnjoj posvećenosti i spremnosti na daljnja ulaganja u solarnu energiju, posebno u kontekstu ostvarenja ciljeva Europskog zelenog plana”, objasnili su iz Zelene energetske zadruge.

.

PRIJAVI SE!

Pozivaju se svi građani zainteresirani za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji u jednom od gradova turneje da se predbilježe za sudjelovanje putem prijavnog obrasca na poveznici. Prvi gradovi koje će ZEZ obići u sklopu turneje su Čakovec 19. listopada, Ludbreg 21. listopada i Prelog 26. listopada, a detaljne informacije o održavanju edukacija u svakom gradu i raspored turneje mogu se naći na web stranici Zelene energetske zadruge.

.

RASPORED TURNEJE DOBRA ENERGIJA:

19. listopada: Čakovec

21. listopada: Ludbreg

26. listopada: Prelog

27. listopada: Cres / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

28. listopada: Mali Lošinj / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

8. studenog: Slatina

9. studenog: Slavonski Brod

10. studenog: Pleternica

11. studenog: Grad Hvar / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

16. studenog: Zadar

24. studenog: Zaprešić

25. studenog: Ivanić-Grad

 

U svakom gradu, turneja Dobra energija uključivat će:

  • BESPLATNU EDUKACIJU ZA GRAĐANE o ugradnji kućnih sunčanih elektrana i energetskim udruženjima građana. Na ovoj dvosatnoj edukaciji dobit ćete odgovore na pitanja poput Koliko košta ugradnja sunčane elektrane? i Koje uvjete za ugradnju mora zadovoljiti moja obiteljska kuća?, ali i dobiti informacije o najnovijim zakonskim izmjenama u području energetike, koje omogućuju inovacije poput dijeljenja viška energija sa susjedima.
  • SAVJETOVANJE GRADOVA O ULAGANJIMA U SOLARNU ENERGIJU kojim ćemo vašem gradu pomoći iskoristiti najbolje od sunčevog potencijala za lokalni, održivi razvoj.

___________

 

 

KONTAKT ZA MEDIJE

Kristina Lauš, Zelena energetska zadruga

095 8854 801

kristina.laus@zez.coop