HVAR/BRAČ/KORČULA – Radna skupina za hipertenziju

HVAR/BRAČ/KORČULA – Radna skupina za hipertenziju

Objavio: Andrea Beader - 30.07.2021.

Radna skupina studenata za hipertenziju, u sklopu projekta EH-UH (epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj) koji za cilj ima odrediti trenutnu prevalenciju, svjesnost, liječenje i kontrolu arterijske hipertenzije

.

Tijekom mjeseca kolovoza radna skupina za hipertenziju će provoditi mjerenja na tri dalmatinska otoka – Hvar, Brač i Korčulu, kako bi mogli usporediti stanje s rezultatima EH-UH 1.

Ukoliko ste žitelj ili provodite godišnji odmor na jednom od otoka, navratite do EH-UH broda i podržite mlade kolege u najdužem i najvećem istraživačkom projektu u Hrvatskoj. Dodatan cilj projekta je odrediti unos kuhinjske soli (kalij, jod) i prevalenciju kronične bubrežne bolesti u Hrvatskoj (stadij KBB).

 

Arterijska hipertenzija

Jedan je od najvažnijih faktora kardiovaskularnog rizika na koji se može utjecati promjenama načina života. Dijagnosticiranje arterijske hipertenzije (AH), odluka o započinjanju liječenja, procjena terapije, te temeljni epidemiološki podaci ovise o mjerenju arterijskoga tlaka (AT). Hipertenzija je glavni uzročnik slabe prokrvljenosti srčanog mišića, te višestruko povećava opasnost od moždanog udara!

 

Zašto hipertenziju (trajno povišeni krvni tlak) zovemo tihim ubojicom i kako može uzrokovati srčano-žilne bolesti?

 

Akcija predavanja i pregleda koju pokreće Hrvatsko društvo za hipertenziju kreće iz Splita, u subotu 31. srpnja.

Na brodu “Nikola” mladi doktori i studenti medicinskog fakulteta posjetit će najveće hrvatske otoke, te će mještani i gosti imati priliku izmjeriti krvni tlak, provjeriti koncentraciju glukoze i masnoće u krvi i napraviti EKG, a na kraju će dobiti rezultat metaboličkog profila koji pokazuje uvid u kardiovaskularni rizik. Kao poklon dobit će se vrećica s edukativnim materijalom koji se može širiti dalje kako bi se javnost informirala o ovom problemu. Na brodu će biti 30 liječnika koji će obavljati veliki posao, a raspored mjerenja bit će uskoro objavljen na stranici društva.

Uključiti se mogu svi bez poziva i tako provjeriti svoje zdravstveno stanje.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.