HVAR – Bio kugle za budućnost hvarskog podmorja

HVAR – Bio kugle za budućnost hvarskog podmorja

Objavio: Andrea Beader - 09.11.2021.

Udruga Moj Škoj pokrenula je projekt očuvanja hvarskog podmorja

O bio kuglama koje možda možemo nazvati i čudotvornim krpama za podmorje već se pričalo u emisiji “More” – piše magazin.hrt.hr

.
Bio kugle obogaćene su efektivnim mikroorganizmima i svaka od njih prirodno obnavlja kvalitetu četvornog metra morskog dna

Radi se o prozvodu iz Japana koji je vrlo brzo osvojio cijeli svijet. Turistička zajednica Jelse i Udruga Moj škoj bio kugle su donijeli na otok i u čišćenje podmorja uključili gotovo svu djecu sa otoka.

Dali su se mali Hvarani u ozbiljan posao. Izvaljali su na stotine bio kugla kako bi podmorje po cijelom škoju opet bilo čisto. Kuglice su to s bogatim algama koje će proćistiti more, kažu djeca. Više o samom događaju možete pogledati u videu na POVEZNICI.

.
Želja Udruge Moj Škoje je da otok Hvar ulaže u očuvanje vlastitog okoliša i staništa

Bio kugle doputovale su na otok zahvaljući volji i entuzijazmu članica Udruge Moj Škoj.

– Cilj kugli je da pokušamo vratiti mikroorganizme koji su zaslužni za čišćenje, da se razmnože i da pomognu čistiti naše uvale, jer svi znamo što dolazi s turizmom, s povećanim brojem gostiju. Hvarsko more je čisto i po tome smo poznati i takvim ga želimo održati. Jedan je otok, priroda ne poznaje granice, ovu smo ideju predložili svim općinama i svi su pristali, kaže Lorena Jakus, predsjednica Udruge “Moj škoj” – Hvar.

Više od 16.000 bio kugli je u moru. Za godinu dana znat će se jesu li odradile dobar posao.

__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.