HVAR – Biciklistička elita na pripremama na Hvaru

Objavio: Pokret Otoka - 18.12.2017.

Ako je takva ekipa došla u Hvar i bila jako zadovoljna, nema sumnje da to mogu napraviti i drugi sportaši

Jedna od najboljih svjetskih biciklističkih ekipa, Bahrain Merida Professional Cycling Team, već desetak dana boravi na najsunčanijem otoku Jadrana. Grad Hvar ugostio je svjetski poznate zvijezde profesionalnog biciklizma u njihovoj glavnoj pripremi godine.

Velika je vijest za turizam grada Hvara, ali i cijelog otoka da biciklistička ekipa s World Tourlicencom koristi jedan hrvatski otok kao bazu prvog trening kampa za novu natjecateljsku sezonu. Trening kamp počeo je 6. prosinca, a završit će ovog utorka.

Hvar se pokazao kao idealno odredište za pripremu čak 28 biciklista i 45 članova pratećeg osoblja. Samo jednom u godini cijeli tim biva na jednom mjestu, a za to su odabrali upravo Hvar. Pri kraju svojih priprema biciklisti su odradili treninge na 1.500 kilometara na otok, a odradili su i dodanih 20 sati treninga po posebnom programu u zatvorenom prostoru.

Svjetski mediji na Hvaru

Koliko će ove pripreme koristiti promociji Hvara i Dalmacije svjedoči podatak da su o njim s lica mjesta izvijestili svjetski ugledni mediji poput Eurosport Internationala, RAI TV, Planet TV, Swiss TV, Gazzetta dello Sport, Corriere della Sera, L’Equipe, Cycling news, Marca te specijaliziranih biciklističkih medija iz Danske, Švedske, Belgije i Nizozemske.

Pripreme ove uspješne ekipe izazvale su velik interes inozemnih medija za koje se u partnerstvu s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom zajednicom Grada Hvara te hotelskom kućom Sunčani Hvar d.d. organiziralo trodnevno događanje u sklopu trening kampa.

Podrška Turističke zajednice SDŽ

Organizaciju priprema svjetski poznatog biciklističkog tima na Hvaru i organizacijski i financijski pomogla je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktorom Joškom Stellom. Na ovotjednom sastanku na Hvaru pričalo se i o mogućnosti da se otok Hvar uvrsti u nadolazeću biciklističku utrku “Tour of Croatia”.

Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara, iznimno je zadovoljan što je ekipa Bahrain Merida odabrala upravo Hvar za pripreme:

– Ekipa Bahreina je jedna od 18 ekipa koja sudjeluje na World Touru. Prevedeno na rječniknogometa, ovo je Liga prvaka. Oni su novi tim koji se relativno nedavno formirao, a u svojoj prvoj sezoni iznenađujuće su zauzeli 8. mjesto na World touru. Među njima je i biciklistička zvijezda Vicenzo Nibali. Jednom u godini cijela momčad zajedno sudjeluje na pripremama. To je glavna priprema pred sezonu, a kasnije se oni rasporede gdje već tko vozi jer pokrivaju sve svjetske biciklističke utrke. U timu ih je 75, od čega 28 vozača. Došli su u Hvar odraditi zimske pripreme u trajanju od 10 dana.

Imaju zavidan proračun kojega financira princ od Bahrain koji je i sam triatlonac i koji je osnovao momčad. Prema svemu što sam čuo, tim je jako zadovoljan sa zimskim pripremama na Hvaru i već razgovaramo da ih eventualno dogodine opet ugostimo. To sve vode naši ljudi, uključujući našeg proslavljenog biciklista Vladimira Miholjevića. Menadžment je naš, tamo se s Talijanima i Slovencima stvorila jedna respektabilna ekipa – govori nam Novak.

Kazao nam je da Hvaru ovakvih sadržaja nedostaje, a upravo je Hvar nekad bio grad u kojemu su se sportaši pripremali za sezonu:

– Hvar je godinama prije ima bazen, sportsku dvoranu i još se kao dijete sjećam ekipa koje su dolazile u Hvar na pripremu. Hvar je po svojim klimatskim karakteristikama izvrsna destinacija za jedan takav vid turizma. Postupnom apartmanizacijom, to se postupno gubi i danas mi, osim cesta, nemamo drugih sportskih terena. U svakom slučaju, želimo jačati biciklizam na Hvaru, a prava nam je čast ugostiti jednu ovakvu svjetski uspješnu ekipu. Ako je takva ekipa došla u Hvar i bila jako zadovoljna, nema sumnje da to mogu napraviti i drugi sportaši. Želimo zimi raditi, a ovo je jedan od vidova proširivanja turističke ponude našeg grada. Bitni su nam u tom pogledu osobito pred i postsezona – pojašnjava nam Novak.

Slavljenička 2018.

Hvar će 2018. biti glavna zvijezda hrvatskog turizma…

– Mi sljedeće godine slavimo 150 godina organiziranog turizma u Hvaru. Najveći dio događanja sljedeće godine usmjerili smo na tu veliku godišnjicu. Normalno da ćemo odraditi sezonu, ali sve ono bitnije što se događa, tipa Hvarsko ljeto, bit će pod okriljem 150. godišnjice organiziranog turizma. 1868. godine osnovano Higijeničko društvo, prvo turističko društvo u Europi, a mi ćemo to velikim događajem obilježiti 15. svibnja 2018. godine. Predsjednica RH je pokroviteljica cijele ove priče. Bit će s nama i Vlada RH, tako da će to biti jedna nacionalna fešta – najavljuje Novak.

Ovoga tjedna dogodio se i sastanak s gradonačelnikom Starog Grada, na kojemu je bilo riječi o vidovima suradnje na rekreativnom turizmu na otoku.

– Želimo raditi na tome da nisu samo ljeto i partijanje što nudimo, već da radimo i na drugim vidovima ponude – poručio je Novak.

Potreba zajedničkog nastupa

Da je suradnja hvarskih turističkih zajednica nužna potvrdio nam je gradonačelnik Starog Grada, Antonio Škarpa.

– Želimo unaprijediti cikloturizam na Hvaru prvenstveno zbog produženja turističke sezone. Ovakav jedna događaj i jedna ovakva ekipa sigurno je dobra reklama za cijeli otok.

Ovo je dobar pokazatelj da otok Hvar prema vani treba djelovati kao cjelina, pogotovo u vidu turističkih zajednica i nadam se da ćemo uspjeti u nakani da napravimo jednu Turističku zajednicu za cijeli otok Hvar, tj. da se cijeli otok predstavlja prema vani – rekao je.

 

_________________
Izvor: Dalmacija Danas 
Foto: Team Bahrein Merida