HVAR – 60 godina ljetnih priredbi

HVAR – 60 godina ljetnih priredbi

Objavio: Andrea Beader - 23.07.2021.

Ove godine Hvarske ljetne priredbe slave 60. obljetnicu, uz povijesno kazalište u središtu grada, koje je ujedno najstarije pučko kazalište u Europi, ovaj je festival jedan od najprepoznatljivijih kulturnih aduta otoka

.

Već 60 godina u Hvaru u sklopu ljetnih priredbi gostuju ponajbolji umjetnici iz svijeta glazbe, kazališne ili plesne umjetnosti, a u jubilarnoj sezoni donose:

– Puno sezona, puno rada, a u posljednje četiri godine bio je i mali zaokret, međutim sve je išlo u smjeru da festival zadrži svoj integritet, kaže umjetnički voditelj festivala Jure Radnić.

Nakon koncerta Bluesy Threesomea, u goste je stiglo dubrovačko Kazalište Marin Držić s predstavom “Tramvaj zvan žudnja”.

– S obzirom na to veliko hvarsko nasljeđe u kazališnom smislu, obišli smo kazalište u Hvaru. Svaki put se oduševim kad dođem u Hvar i vidim gdje je naša kazališna tradicija, na neki način, počela, napomenuo je redatelj predstave Paolo Tišljarić.

– Uvijek mi je uzbudljiv taj Hvar. Mislim da su ovo neki festivalski susreti koji bi trebali donijeti neka nova iskustva. Meni se čini da Jure pokušava napraviti dobar veliki program i da ga treba podržati, poručila je glumica i redateljica Senka Bulić.

Zahvaljujući raznolikosti sadržaja ljetnih priredbi publika je mogla čuti koncert „Gudalo protiv trzalice”, kontrabas i tambura, neočekivani spoj dva instrumenta.

– Zadnjih par koncerata izvodimo tradicionalne pjesme, jer nam na jesen izlazi četvrti CD koji će se zvati „Traditional Song Book“, najavljuje tamburaš Filip Novosel. Kontrabasist Tihomir Hojsak dodaje: Svaki muzičar ima svoj instrument i njemu je to kao djete, mazi ga i pazi ga, tuče ga i voli ga, kao što ja volim svoj kontrabas, rekao je Hojsak.

Do kraja kolovoza na Hvarskim ljetnim priredbama održat će se još niz koncerata među kojima Tereze Kesovije, gitarističkog tria Elogio i Papandopulo kvarteta te nastup Zagrebačkog plesnog ansambla.

 

 

__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.