HRVATSKA – Predstavljen Croatian Coast and Harbor Survey

HRVATSKA – Predstavljen Croatian Coast and Harbor Survey

Objavio: Andrea Beader - 22.10.2021.

Mapiranje obale za podršku autonomnim pomorskim operacijama do 2030. godine

U akvatoriju riječke luke održano je predstavljanje Croatian Coast and Harbour Survey projekta čiji je cilj putem 3D kartografije mapirati cijelu hrvatsku obalu te stvoriti bazu podataka za podršku autonomnim pomorskim operacijama do 2030. godine – prenosi morski.hr.

Croatian Coast and Harbor Survey (CCHS) zajedničko je ulaganje i projekt nekoliko europskih visokotehnoloških tvrtki i istraživačkih institucija u pomorstvu, automobilskoj industriji, visokotehnološkom i geofizičkom sektoru koja vrši mjerenja. Potom integrira slike morskog dna i slike površine kako bi se pomoću naprednih geodetskih tehnologija izradili precizni 3D modeli i pomorske karte hrvatske obale, njezinih luka i marina.

 

Digitalne karte

Modeli i karte su također primjenjivi na geodetske karte, što znači da hrvatska Vlada može pružiti visoku preciznost i standardiziranu sliku svojih obala u skladu sa standardom WGS84. Nadalje, CCHS je razvijen za automatizaciju pomorskog sektora kako bi bio otporan na sve zahtjeve komercijalnog i privatnog pomorskog sektora u budućnosti, kao i za podršku održivom razvoju turizma.

3D modele i karte osigurat će Vlada, a u konačnici će se koristiti i u komercijalne svrhe. Kao i za osobne potrebe raznih sudionika pomorskog prometa čineći plovidbu sigurnijom i učinkovitijom i za velike brodove, mala plovila i jedriličare.

.
Sve je veća potreba za vrlo preciznim digitalnim kartama podvodnih i obalnih obala za brzorastući pomorski sektor koji se u ovom desetljeću sve više temelji na automatizaciji

Sve luke, pomorski objekti i pristaništa moraju biti pripremljeni za izazove i zahtjeve klijenata. Hrvatska, ali i same uprave luka i marina će morati pružiti digitalne navigacijske informacije s velikom točnošću svim korisnicima svojih teritorijalnih voda – za obalne linije i obale kao i za morsko dno.

Brodovi će biti opremljeni naprednim radarskim i sonarnim tehnologijama i komunikacijskim sustavima koji traže digitalne dodirne točke na strani pomorske infrastrukture. CCHS je u mogućnosti pružiti osnovu za sve to – tehnologiju i podatke, kao i krajnje proizvode, poput aplikacija i rješenja u oblaku (cloud).

CCHS će generirati vrlo točne podatke, povezane s geodetskim digitalnim modelima i kartama hrvatskih luka i marina, kao i za cijelu hrvatsku obalu. Prema riječima izvršne direktorice Lürssen Design Center Kvarnera Teute Duletić, ta se tvrtka zajedno s Maritime Center of Excellence nalazi u podržavajućoj ulozi konzorcija hrvatskih, austrijskih i njemačkih partnera koji surađuju na ovom projektu.

 

Cilj projekta

– Cilj projekta je infrastrukturu naše hrvatske obale učiniti ‘pametnom’ za brodove budućnosti, autonomna besposadna plovila koja će korištenjem real data i real time podataka moći operirati hrvatskom obalom. Riječ je, naime, o istraživanju i snimanju hrvatske obale kako bi se izradila 3D kartografija kojom će biti mapirana cijela hrvatska obala, jer da bismo imali pametne brodove budućnosti, moramo imati i infrastrukturu koja to podržava.

Maritime Center of Excellence tvrtka je koja surađuje sa Sveučilištem u Rijeci. Trenutno je u konzorciju različitih europskih projekata koji rade na istraživanju i razvoju digitalnog pomorstva i zelenih tehnologija. Ovo je samo jedan od projekata u kojima sudjelujemo i veseli nas činjenica da su se naši partneri ponudili kompletno kartografski podržati infrastrukturu hrvatske obale – istaknula je Duletić i dodala kako predmetni konzorcij za hrvatske partnere predviđeno snimanje radi besplatno.

– Želja im je predstaviti ovu tehnologiju i vidjeti što se sve njome može postići – rekla je Duletić i zaključila kako će snimanjem kompletnog morskog dna, ali i onoga što se nalazi iznad površine vode, mogućnosti koje pruža ova tehnologije biti iskorišteni prilikom budućih radova u riječkoj luci.

Predstavnik austrijskog partnera, tvrtke VouGee GMBH, Robert Galovic istaknuo je zadovoljstvo što u akvatoriju riječke luke mogu predstaviti primjenu ove nove tehnologije.

.
Baza podataka za plovila

– Riječ je o naprednoj tehnologiji naših europskih partnera. Glavni cilj projekta je stvoriti bazu podataka za plovila budućnosti, jer će to s vremenom biti osnova za njihovo korištenje – istaknuo je Galovic.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski koji je istaknuo kako će podaci dobiveni ovim istraživanjem zasigurno biti od velike koristi prilikom planiranja daljnjih radova u riječkoj luci.

– Značaj Lürssen Design Center Kvarnera i svih partnera koje sa sobom dovode u Rijeku, stavlja nas na kartu budućnosti u pomorstvu i to je jedna važna stvar za istaknuti – rekao je Palčevski i podsjetio kako se gradonačelnik Marko Filipović zajedno sa rektoricom Sveučilišta Snježanom Prijić-Samaržijom ovih dana u Bremenu susreo sa suvlasnikom i generalnim direktorom Lürssena, Peterom Lürssenom te kako su posjetili sjedište te kompanije.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.