HVAR – Hrvatska Master of Wine, Jo Ahearne: ”Razlijevanje mjesečine površinom mora jedan je od razloga zašto sam se zaljubila u Hrvatsku”

Objavio: Pokret Otoka - 26.01.2018.

Jo Ahearne jedna je od 124 žene od ukupno 369 nositelja titule Master of Wine, uvjerljivo najvažnije u svjetskom vinskom biznisu. I apsolutno jedina MW koja je ikada radila u Hrvatskoj.

Jo Ahearne mogla bi postati nova velika i autentična zvijezda hrvatskog vinarstva. Njena službena poslovna adresa je na Hvaru a ona je britanska Irkinja s putovnicama Ujedinjenog Kraljevstva i Australije (ovu drugu izvadila je prije nekoliko dana u Zagrebu). Što, međutim, trenutno ne pomaže osobito prodaji njenih vina.

Hrvatskom je tržištu uvijek trebalo vremena da se navikne na nove osobe i drukčije proizvode. Nije ni čudo što vlasnici restorana i hotela zasad pokazuju manji interes za njezin Wild Skins (uz Grk pelješke vinarije Sveti Križ najuzbudljivije dalmatinsko bijelo vino koje se pojavilo lanjske godine) nego za zamorne zadružno-korporacijske pošipe.

Za nekoliko godina, isti će ti ljudi stajati u redu pokušavajući kupiti vina Jo Ahearne, kao što danas stoje  u redu za godišnje alokacije Kozlovića i Coronice.
.

 U Hrvatskoj se restoransko-hotelski vinski biznis uglavnom  bazira na već poznatim informacijama i procjenama o pouzdanosti prodaje, a ne na stvarnoj vrijednosti pojedinog vina

Za dvije ili tri godine, ostane li u Hrvatskoj, Ahearne će postati nacionalni mainstream i neće više lamentirati nad za nju, odraslu na relativno urednom dijelu Zapada, nerješivim problemom. ”Ovdje mi svi na tastinzima govore da su moja vina super, ali nitko ne želi zaključiti posao ”, požalila se gospođa Ahearne.

 

ahearne

Jo Ahearne, Foto: Mirko crnčević


.

”To je jedan od najljepših prizora koji sam gledala u životu, i jedan od razloga zbog kojih sam se zaljubila u Hrvatsku”

– ”Znate, veličanstveni zalasci sunca mogu se vidjeti posvuda, u Australiji, na Baliju, pa čak i u Londonu nad Temzom. Međutim, samo sam u Hrvatskoj, na Hvaru i na Pelješcu, vidjela mjesečinu nad morem i njeno svjetlo koje se  razlijeva površinom mora, svjetlucajući u vodi sve do horizonta.”

Jo Ahearne trenutno odlazi iz Hrvatske, kako bi nadgledala berbu i napravila vino u glasovitoj australskoj vinariji Katnook u Coonawari, gdje su joj ponudili vrlo dobre financijske uvjete. U Australiji će boraviti do lipnja ove godine, s tim da će u travnju svratiti u Hrvatsku kako bi buteljirala bijela vina iz lanjske berbe.

Ako smo je dobro čuli, Wild Skins iz 2017. macerira cijelu vječnost. ”Napravila sam ga kao da radim klasično crno vino”, pohvalila se gospođa Ahearne. Jo Ahearne proizvodila je vina u dobrom dijelu Europe, uključujući Španjolsku i Francusku (“U Španjolskoj sam se upoznala s pravim pršutom i od tad sam strastveni obožavatelj bellote”). Punih jedanaest godina provela je u Australiji, gdje je kao enolog radila i za goleme korporacije poput Hardy’s Jacob Creeka, kao i za butikne vinarije poput Charlesa Meltona u Barossi. U Australiji je stekla titulu Master of Wine.

 

ahearne

Vinograd na Hvaru, Foto: Mirko Crnčević


.

U Hrvatsku je prvi put došla prije petnaestak godina, zahvaljujući predstavnicima jedne makedonske vinarije koju je tada bila konzultirala

“Sve što sam vidjela odmah mi se baš dramatično svidjelo, pa sam, eto, odlučila svoju prvu samostalnu proizvodnju vina pokrenuti na Hvaru, jednom od najljepših, ali katkad i najizoliranijih mjesta na svijetu.”

što misli pod pojmom izoliranosti na Hvaru?

”Prve godine na Hvaru znalo mi se dogoditi da tijekom zime nikoga nisam vidjela po tjedan dana. Šest ili sedam dana pričala sam sama sa sobom. Kasnije sam stekla grupu prijatelja, s kojima redovito pijem kavu i vino. Znate, život na otoku može biti nešto veličanstveno, ali može biti i pomalo strašan. Barem dok ste novi na otoku.”
.

Jo Ahearne ne posjeduje vinograde na Hvaru, što je i problem i prednost

“Sve grožđe za svoja vina kupujem od lokalnih vinogradara. Dobra strana toga jest da moj biznis nije opterećen ulaganjem u vinograde, što ionako u ovom trenutku ne bih mogla financijski podnijeti. Loša strana jest problem s kvalitetom grožđa koje kupujem. Ja, naravno, fizički kušam grožđe iz svakog vinograda gdje nabavljam  plavac, ili pošip ili neku drugu sortu. Ako bobica ne pokazuje dovoljno koncentracije, nipošto ne kupujem. Selekciju, dakle, provodim već u vinogradu. Ta je selekcija rigorozna i teška.” Tu je počeo razgovor o problemima uzgoja grožđa u Dalmaciji…

Danas proizvodi četiri vina. Rose od darnekuše, plavac kojeg ima najviše, skoro pet tisuća boca, pa pošip te famozni  Wild Skins, kojeg je 2016. bilo 700 boca, dok bi 2017. trebala dati oko 1600 butelja. 

 

ahearne

Četri vrste Ahearne vina

Wild Skins je macerirana mješavina pošipa , bogdanuše I kuča, lokalnog grožđa koje se dugo identificiralo s talijansko-francuskim trebbianom, da bi se danas smatralo kako je ipak riječ o zasebnoj sorti. Wild Skins je aromatski najkompleksnije dalmatinsko bijelo vino, koje smo probali unatrag dugo godina. Premda mu zasad nedostaje ponešto tijela i premda nije dokraja zaokruženo, ono je zaista prilično fascinantno. I ekscentrično važno.

Jednom, kada dalmatinska scena bijelih vina (koju poneki hrabri  i pametni sommelieri smatraju uzbudljivijom od scene dalmatinskih crnih vina) preraste u uspješnu  vinsku industriju, Wild Skins spominjat  će se među onim vinima koja su redefinirala pojam dalmatinskog bijelog vina. I koja su izgradila moderni  autoput za afirmaciju južnih hrvatskih bijelih sorti. Na kraju ručka u Noelu, Jo je prilično iskreno  i baš zainteresirano  kazala kako bi htjela probati raditi s grkom. Jedva čekamo.

Članak  u potpunosti možete pročitati na portalu Kult Plave Kamenice.

___________________
Izvor: plavakamenica.hr
Fotografija: Mirko Crnčević