Hoće li ovo konačno riješiti probleme na otocima?

Objavio: Pokret Otoka - 16.10.2017.

Već od sljedećeg mjeseca Europska unija raspisuje natječaje za dodjelu dva milijuna eura za projekte energetske učinkovitosti.

Dio je to plana u koji se namjerava uložiti dodatnih deset milijuna eura u razvoj malih i velikih otoka.

Europski parlament većinom glasova odobrio je inicijativu europarlamentaraca za projekte proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Bračani struju dobivaju opskrbom iz Splita. To bi se moglo promijenitu ukoliko se europskim novcem izgradi solarna ili vjetroelektrana.

“Ako bude pametnih ljudi, ako budu pametno radili, vjerojatno bi mogli povući”, kaže Bračanin Mate Guja.

Energetski otočki forum

Dva milijuna eura Europski parlament dodijelio je energetskom razvoju otoka. Inicijativa je to europarlamentarca Tonina Picule i kolega s Malte i Italije.

“Osobito raduje činjenica da je Europska Komisija to prepoznala i da će pojačati postojeći inicijalni program s još 10 milijuna eura”, kaže Tonino Picula, zastupnik u EP (SDP).

Da bi se do tog novca lakše došlo, osnovano je savjetodavno tijelo. Energetski otočki forum koordinira podacima o potrebama otoka tako da i mali otoci uspješno povuku sredstva.

“Želimo u nastavku osigurati novac za programe kako bi otoci bili sigurnije opskrbljivani energijom i kako bismo se na temelju toga osigurali stvaranje novih radnih mjesta”, kaže Picula.

Prilika manjim otocima da zadovolje vlastite energetske potrebe iskorištavanjem sunca i vjetra.

“Aktualiziramo pitanje vjetroelektrane na otocima i ukoliko se zakonska regulativa promjeni, grad komiža će sigurno takav projekt i prijaviti“, kaže Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže (SDP).

Sredstva kroz dvije godine

Europsku politiku pozdravljaju i iz udruge za Pokret otoka. Kažu, prilika je to za razvoj i poticaj za dugoročnu samoodrživost otoka.

“Gdje mi vidimo najveći problem su ljudi na otocima koji nisu dovoljno educirani i osviješteni o samoj važnosti korištenja sredstava iz EU fondova”, kaže Maja Dragojević, Pokret otoka.

Sredstva će biti dodijeljena kroz sljedeće dvije godine, a javni natječaji raspisani već sljedećeg mjeseca.

IZVOR i VIDEO : dnevnik.hr