HITNA HELIKOPTERSKA POMOĆ – Nakon nesreća na moru premijeru i Vladi upućeno otvoreno pismo

Objavio: Paula Bolfan - 08.08.2019.

Po procijeni udruge „HELP – Helikoperima liječnici pomažu“, u sva tri slučaja trebali su djelovati helikopteri namijenjeni hitnoj helikopterskoj pomoći, ali oni u Hrvatskoj ne postoje.

Nakon što su se u vrlo kratkom vremenu na Jadranu dogodila tri strahovita smrtna slučaja ( Malinska, djevojka 28 godina, Austrija, Vis, mladić 35 godina, Irska, Trogir, muškarac 51 godina, Hrvatska ) Udruga ‘HELP – Helikopterima liječnici pomažu’ reagirala je otvorenim pismom premijeru Plenkoviću i Vladi.

.
U Hrvatskoj nije moguće pomoći unesrećeniku u ”zlatnom satu” jer ne postoje helikopteri koji su namijenjeni isključivo za hitnu helikoptersku medicinsku službu

Hrvatska, zemlja turizma. Nažalost, kad se dogodi nesretni slučaj, kao što ih se ovo ljeto dogodilo nekoliko diljem Jadranskog mora i obale, unesrećenicima se nije na vrijeme moglo pomoći. Po  mišljenju Udruge HELP, u spomenutim se slučajevima moglo i moralo reagirati efikasnije, a smrtne slučajeve pripisuju činjenici da Hrvatska nema helikoptere za hitnu helikoptersku medicinsku službu koji mogu doći do ugroženih. Naime, navode kako se u Hrvatskoj koriste MORH helikopteri koji nisu u mogućnosti pokriti područje te unesrećeniku pomoći u ”zlatnom satu” (”zlatni sat” označava vrijeme od 60 minuta u kojem se svakoj unesrećenoj osobi u bilo kojem dijelu Hrvatske mora pomoći, odnosno vrijeme u kojem mora doći helikopter i unesrećenu osobu odvesti do bolnice).

.
Ministar Kujundžić je 2018.g u Hrvatskom saboru izjavio da je osigurano 35 mil Eura iz EU fondova za HHMS, a u 2019.g , ponovno radimo po starom (MORH i MUP)

U Udruzi smatraju da Ministarstvo ne ispunjava obećanja te time ugrožava sve unesrećenike u Hrvatskoj, posebice one na teško dostupnim mjestima kao što su otoci.

.
Pročitajte Otvoreno pismo:

 

Odgovor na objavu

Na pismo je objavom reagirao i Novi List (klikni i pročitaj), na što su iz Udruge odgovorili:

Za udrugu „HELP“ Helikopterima liječnici pomažu, NIJE prihvatljivo razmišljnje o POVREMENIM bazama za hitnu helikoptersku medicinsku službu!

Iz podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje analiziramo, vidljivo je da je hitna helikopterska medicinska služba POTREBNA čitavoj Hrvatskoj 365 dana u godini.

  • Više od 23.000  (23.180 – 2018.) umrlih od srčanog ili moždanog udara
  • Više od      300 (317-2018.) poginulih u prometu

… Dokazuje našu tvrdnju!

„HELP“ smatra da je sustav koji imaju Njemačka, Austrija, Nizozemska za Hrvatsku NAJprihvatljiviji, jer se zasniva na financiranju VAN džavnog proračuna.
.

Osnivanje radnih grupa, naručivanje Studija (koje predlažu povremene baze – na temelju kojih podataka?), izjave o osiguranim sredstvima (35 mil.Eura), izjave o kupovini helikoptera, služe samo PRIVIDU da se nešto radi-događa.

.

Razvidno je iz članka da i u Ministarstvu zdravstva postoje osobe koje problematiku HHMS-a razumiju i one koje NE razumiju.

Državnom tajniku, primariusu Željku Plazoniću dajemo našu punu podršku oko osnivanja HHMS-a u Hrvatskoj, tim više što znamo da susjedna Slovenija gradi helistope kod bolnica, a Srbija je DOBILA na poklon 2 H-145 medicinski opremljena helikopteraza svoje potrebe.

Hoćemo li ponovno biti zadnji?

Vas medije molimo da preuzmete vašu  ulogu.

__________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: skeeze from Pixabay