Greta Thunberg proglašena osobom godine

Objavio: Ana Marija Jakas - 12.12.2019.

Magazin Time proglasio Gretu Thunberg osobom godine. Mlada 16-godišnja aktivistica pokrenula je najveći prosvjed protiv klimatskih promjena u povijesti.

Magazin Time proglasio je Gretu Thunberg osobom godine zbog njezinog utjecaja na svijet o klimatskim promjenama.

16-godišnja švedska aktivistica prozvala je svjetske vođe da prestanu ‘koristiti maštoviti PR’ i paziti na vlastiti imidž, već da umjesto toga pokrenu konkretne akcije i krenu u borbu protiv klimatskih promjena.

Na summitu Ujedinjenih naroda rekla je da će iduće desetljeće definirati budućnost našeg planeta.  Optužila je svjetske moćnike da neprestano nalaze izgovore koji ih sprečavaju da poduzmu konkretne korake.

Na konferenciji Ujedinjenih naroda u Madridu poručila je kako najveća opasnost nije sjedenje prekriženih ruku, nego pretvaranje moćnika da nešto čine, a zapravo ne rade ništa.

Thunberg je nakon 16 mjeseci svoje borbe protiv klimatskih promjena inspirirala četiri milijuna ljudi da izađu na ulicu na najveći prosvjed u povijesti, a počela je tako da je umjesto u školu odlazila pred švedski parlament gdje je stajala s natpisom ‘Školski štrajk za klimu’. U rujnu ove godine milijuni ljudi, uglavnom mladih, izašli su na ulice u najvećem prosvjedu u povijesti u kojem su sudjelovali građani u 185 zemalja kako bi od vlasti zahtijevali hitne akcijske planove za spas planeta.

 

____________

Izvor: Jutarnji list

Slika: Lucas Jackson