GREEN FLOCK – Kako se pripremiti za blagdan Svih svetih?

Objavio: Paula Bolfan - 31.10.2018.

Slijedite ovih nekoliko jednostavnih savjeta za dan Svih svetih bez otpada:
.

  1.  ???? odaberite svijeću bez plastičnog lampaša! Najbolje su svijeće od prirodnog pčelinjeg voska, koje možete staviti u staklenku kako ih nebi ugasio vjetar. Ako stavljate poklopac, izbušite na njemu rupe za zrak.
  2.  ???? izbegavajte plastično cvijeće! Možete radije ponijeti živu biljku u posudi sa zemljom koja će još dugo krasiti grob vaših predaka.
  3. ???? ne nosite vodu u plastičnoj boci! Ponesite zaljevaču i napunite je na groblju.
  4.  ???? podijelite ovu objavu kako bi što više ljudi ove godine donijelo mudrije odluke i promjenilo svoje navike!

.
Svake godine u ovo vrijeme proizvedu se stotine tona plastičnog otpada

Danima nakon blagdana kontejneri su pretrpani lampionima, umjetnim cvijećem, plastičnim vrpcama itd. Samo na čakovečkom groblju, na kojem je oko 5500 grobnih mjesta i koji broji 27,000 stanovnika, skupit će se oko 50 tona lampaša! Pritom, u Hrvatskoj trenutno ne postoji pogon za zbrinjavanje ili reciklažu plastičnog otpada, pa se isti odvozi u Sloveniju ili odlaže na deponije, što je naravno jeftinije i češće rješenje no dovodi do zagađenja tla, podzemnih voda i živučih organizama (uključujući i ljude).
.

Foto: Green Flock

.
Mikroplastika je postala sastavni dio hranidbenog lanca

Nalazimo je u vodi, u zraku, u tijelima životinja te u probavnom traktu ljudskog organizma. Jedini način da spriječimo daljnje gomilanje plastike je taj da ju prestanemo proizvoditi, te da postojeći otpad skupimo i zbrinemo na adekvatan način.

Ako odlazite na groblje ovih dana kako bi posjetili one kojih više nema, sjetite se pritom i onih koji će tek doći te kakvu im planetu želite ostaviti! Odlučite provesti dan Svih svetih bez otpada i podijelite ovu objavu!

Hvala!

#greenflock

__________
Izvor: Green Flock
Fotografija: Pixabay