Glas sa škoja pronijeli smo Strasbourgom

Objavio: Pokret Otoka - 20.12.2016.

– Hrvatski otočni proizvod mora postati omiljen i prepoznatljiv brend u Europi – najavljuje Maja Jurišić, voditeljica Pokreta otoka, vrativši se iz Strasbourga, gdje se družila s ˝pokretačima˝ i drugim gostima EU parlamentarca Davora Škrleca, koji ih je pozvao u posjet toj europskoj političkoj prijestolnici. Godinu dana nakon što su se, istim povodom po prvi puta okupili u Bruxellesu, kada se među otočanima rodila klica Pokreta, čiji razvoj posljednjih mjeseci budno pratimo, novo je druženje, kako doznajemo, donijelo i nove planove.

– Želja nam je uspostaviti suradnju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, konkretno Upravom za otoke, Hrvatskim otočnim proizvodom (HOP-om) i drugim otočnim proizvođačima te raditi na jačanju našeg brenda. Smatramo da ne postoji razlog zašto bi se za Božić među zastupnicima darivale kemijske, kalendari, ili rokovnici, umjesto autentičnih proizvoda. Kako smo još lani o tome razgovarali sa zastupnikom Škrlecom, ove smo ga godine doveli pred gotov čin, posjetivši ga u ˝radnom˝ sastavu, vrećica punih otočnih proizvoda -objašnjava nam domišljata pokretačica, navodeći kako je to tek jedan od načina promocije otočnog proizvoda, kojeg u Pokretu vide kao najveći potencijal društvenog poduzetništva jadranskih škoja.

15380534_10209479819370897_5945944455784194659_n

A sada idemo na Silbu

Kako doznajemo, uz članice i članove razvojnog tima Pokreta, Škrleca su u Strasbourgu posjetili mali proizvođači: OPG ˝Dido˝ i samostalni umjetnik Andro Nigojević s otoka Brača, te članovi udruge ˝Naši trudi˝ i obrta ˝Škatula˝ s otoka Korčule, predstavivši tek manji dio bogate lepeze proizvoda vrijednih ruku naših otočana. Prema riječima naše sugovornice, Pokretu se iz dana u dan pridružuju novi članovi i prijatelji, koji sa sobom nose inovativne ideje i nova znanja, jačajući Pokret dok postaje referentna točke neformalne edukacije za sve otočane. Na tom tragu u Pokretu su već pripremili niz korisnih edukacija, poput onih iz održivog projektnog upravljanja, financijskog i komunikacijskog menadžmenta, te strateškog upravljanja, kao i onih o poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koje u budućem razdoblju planiraju ponuditi otočnim zajednicama, a u pripremi su, prema riječima naše sugovornice i radionice na temu upravljanja OPG-ovima te prijave projekata na EU fondove, koji otočanima, pogotovo u sferi društvenog poduzetništva otvaraju mnoga vrata za rast i razvoj.

Sljedeće druženje pokretači su zakazali na Silbi, gdje će se u periodu od 23. prosinca do 01. siječnja, upriličiti ˝Božićna čarolija˝, prvi događaj službeno podržan od stane Pokreta otoka, stoga sve bodule željne novih iskustva pozivaju da im se pridrže u dočeku Nove Godine na tom malom škoju, gdje šačica stanovnika sanja velike snove.
15317857_1788443308094546_5561366163428373743_n

Izvor: Slobodna dalmacija