FOTO Inspirativan vikend na Murteru

Objavio: Pokret Otoka - 20.03.2017.

Ovog puta donosimo vam dvije priče kombinirane u jednu – priču o inspirativnom vikendu na Murteru! Prva priča dogodila se u Jezerima i prenosimo je s portala RudinaPress.

Jezerani su [danas] uspješno odradili još jednu u nizu akciju na sanaciji drevne Pudarice, suhozidnog kulturno-povijesnog spomenika koji više ne svjedoči samo o slavnoj prošlosti i tradiciji, nego i o današnjoj slozi i snazi Jezera.

U nekoliko dobrovoljnih akcija koje su od 21. siječnja do danas organizirali Udruga ‘Južnje strane’, Mjesni odbor Jezera i Općina Tisno, uz stručnu potporu ljudi iz Udruge ‘Dragodid’, Udruge ‘Argonauta’, Muzeja betinske drvene brodogradnje i Muzeja grada Šibenika, sudjelovali su deseci i deseci mještana i štovatelji tradicije iz susjedstva. Zahvaljujući njima, impozantna građevina izgleda kao da je jučer sagrađena i služi  na ponos Jezera.

– U Jezerima je to, hvala Bogu, još uvijek tako. Kad treba zasukati rukave, svi su tu. Na Pudaricu smo vratili kubike i kubike kamena koji se odronio pod nogama turista i vratili joj njen izvorni oblik. Spremna je za fotografiranje – rekao je predsjednik MO Jezera Nikša Pirjak, zahvaljujući svima koji su sudjelovali, posebno ljudima od struke, etnolozima, arheolozima, povjesničarima, graditeljima i drugim volonterima koji su svojim dolaskom u Jezera i interesom za Pudaricu dali potvrdu važnosti ovog spomenika.

Do početka turističke sezone Jezerani u dogovoru s Ivicom Pirjakom, vlasnikom čestice na kojoj se nalazi, kane dodatno tablama obilježiti Pudaricu, urediti stubište kojim će se na njega turisti moći popeti, ali i definirati način njene buduće zaštite. Nadalje, trebat će poduzeti i daljnja znanstvena istraživanja, kako bi se pouzdano utvrdilo kada je nastala i koja joj je bila izvorna namjena.

Nikša Pirjak se nada da će veliki interes Jezerana i šire javnosti za akciju sanacije Pudarice rezultirati budućom većom brigom za ovakve spomenike. Istina, ovo je najveća i najpoznatija ovakva građevina, ali na otoku ih je mnoštvo koje propadaju. Iako se za barem osam ovdašnjih kamenih građevina pouzdano zna da potječu iz predantičkih vremena, svaki suhozid, svaka bunja, gomila i hrpa kamena jednako je važan spomenik koji svjedoči o nekadašnjem načinu života i vrijedan je da ga čuvamo i njime se ponosimo.

 

Drugu priču također prenosimo sa RudinaPress, a zakuhala ju je udruga Argonauta.

Udruga Argonauta i partneri uspješno su odradili akciju čišćenja vojnog kompleksa na Raduču.

Kroz projekt ‘Otkrijemo Raduč’ koji podupire Zaklada ‘Kajo Dadić’ na brdu su se od devet sati okupljali članovi udruge Argonauta, radnici komunalnog poduzeća Murtela, djeca iz ‘Eko patrole’ i brojni drugi pomagači. Pojavio se i sam načelnik općine Murter Toni Turčinov koji se bez imalo ustručavanja latio čišćenja.

– Današnjom akcijom smo htjeli pokazati da i male stvari puno znače. Ovo je samo prvi korak ka mnogim koji se planiraju uložiti u Raduč. Napravljeno je doista mnogo posla s obzirom na činjenicu da se kompleks nije čistio dvadeset godina – rekao je Turčinov.

U prvoj fazi očišćen je okoliš kompleksa, uređen je prostor za odmaranje ispod borova, a  novi sjaj je dobio i stari roštilj. Također je probijen novi put do kuća na istočnoj strani te je otvoren i novi prolaz u jednom od tunela. Uspješno je očišćen od smeća čitav jedan kompleks i obje bitnice. Uklonjeno je gotovo svo smeće te su prebojani neki od mnogobrojnih grafita.

– Jako smo zadovoljni akcijom i njenim rezultatima. Djeca su nam bila danas najveća pomoć i zahvalili bismo svima koji su u njoj sudjelovali – ocijenila je Ivona Jadrić, izvršna direktorica udruge Argonauta.

 

A usporedbu stanja prije i poslije, pogledajte ovdje!