Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Objavio: Andrea Beader - 26.05.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira financiranje ubaciti u pet brzinu te će objaviti raspored poziva pa će prijavitelji moći bolje planirati pijave za sufinanciranje

.

Njegov direktor Siniša Kukić rekao je da Fond “do sada nije imao kontinuitet” te najavio da će prije ljeta biti objavljen raspored javnih poziva, što je novost u radu fonda i to ne samo za ovu godinu već sve do 2024. Što će pomoći svim potencijalnim prijaviteljima da bolje planiraju odaziv, jer to je sve ove godine u radu Fonda izazivalo neizvijesnost.

Fond je lani u 22 poziva dodijelio 616 mil. kn, a ove godine, također u 22 poziva planira dodijeliti 925 mil. kn, izvijestio je Kukić na konferenciji za medije, dodavši da se očekuje bliska suradnja i s lokalnom samoupravom. U periodu 2021.-2024. Fond očekuje da će dodijeliti 2,218 mlrd. kn za projekte u zaštiti okoliša te 742 mil. kn u projekte energetske učinkovitosti.

Iako je sredina godine na pomolu, Fond je ove godine imao samo pet javnih poziva za financiranje i to u segmentu zaštite okoliša (otpad). Prvi idući javni poziv bit će početkom lipnja, koji trenutno izaziva dosta interesa. Biti će to poziv na kupnju vozila na alternativna goriva (električna vozila, plug-in hibridi, CNG, LNG, vodik).

Građani će putem Fonda moći dobiti do 70.000 kn za kupnju vozila na alternativni pogon, a tvrtke do 400.000 kn, za što je u proračunu Fonda osigurano 105 mil, kn (90 mil. za građane + 15 mil. za javni sektor), što je znatno više nego lani, kada je u istu svrhu dodijeljeno 48 mil. kn.

 

Podaci o prijavama u realnom vremenu

Kukićeva suradnica Maja Rajčić kaže da su slušali prijavitelje i pokušavaju ispraviti sve mane prethodnih poziva pa će tako ove godine građani svoj iskaz interesa dogovarati s auto-salonom, koji će prijavljivati umjesto njih.

Fond je do sada prikupio interes 50-ak zastupnika raznih vozila s cca 550 modela na sve alternativne pogone. Pošto će auto-kuće prijavljivati umjesto građana, na stranicama Fonda će u realnom vremenu biti dostupni podaci kolika je iskorištenost sredstava.

Rajčić je istaknula da se nada da će s novinama ovaj poziv biti iskorišten više od 90%, za razliku od prethodnih koji nisu bili do te mjere iskorišteni. Na upit iz Fonda odgovaraju da ne postoji kvota ovisno o alternativnom gorivu, već će ulogu opet imati brzina i kvaliteta prijave.

Tijekom jeseni bio je raspisan poziv za alternativan goriva u pomorskom prometu, prvi takav, slijedom kojeg je zaključeno pet ugovora. Fond je odlučio odustati od financiranja alternativnog pogona u javnom prijevozu već će poticaji za tu svrhu ići preko Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture. Poziv za građane za financiranje fotonaponskih elektrana na krovovima obiteljskih kuća bit će objavljen u trećem kvartalu ove godine, kažu u Fondu.

 

 

__________
Izvor: energetika-net.com
Naslovna fotografija: Pixabay.