FINANCIJE – Uskoro prva lokalna valuta ZEF kuna

Objavio: Maja Jurišić - 19.06.2018.

U Hrvatskoj će se uskoro pojaviti prva lokalna valuta, zapravo – interna valuta – ZEF kuna. Priprema je za svoje članove Zadruga za etično financiranje.

Tehnološka se platforma za kreiranje komplementarnih valuta koju razvijaju u suradnji s FinTechom Minkom, registriranim u Kolumbiji i SAD-u, također članom ZEF-a, testira i kroz mjesec dana mogla bi biti operativna. Razvijaju zajedno i elektronički novčanik.

 

TEHNOLOGIJA SPREMNA KROZ MJESEC DANA

– Za svaku kunu dodatnog uloga koju naši članovi uplaćuju za osnivanje etične banke želimo izdati internu ZEF kunu, za koju se mogu kupovati proizvodi i usluge unutar zadruge, bilo da su to poljoprivredni proizvodi u OPG-ovima ili odvjetničke usluge članova odvjetnika. Motivirat ćemo ih na takva plaćanja popustima od 5 ili 10% na svaku transakciju, ovisno o proizvodu – otkrio je upravitelj ZEF-a Goran Jeras na 5. konferenciji o dobroj ekonomiji, pojašnjavajući da će tako kapital uplaćen za osnivanje banke, trenutačno neaktivan, dobiti funkciju. Tehnologija spremna Tehnološka se platforma za kreiranje komplementarnih valuta koju razvijaju u suradnji s FinTechom Minkom, registriranim u Kolumbiji i SAD-u, također članom ZEF-a, testira i kroz mjesec dana mogla bi biti operativna. Razvijaju zajedno i elektronički novčanik.

 

JAČANJE LOKALNE EKONOMIJE

– Početak rada ne ovisi o tehnologiji, nego o adopciji: koliko će članovi prihvatiti ideju. Vjerujemo da će biti prepoznata kao koristan alat. Jer, članski udjeli na neki način već jesu lokalna valuta kojom se mogu financirati projekti u koje ulažemo – pojasnio je Jeras. Na blockchain tehnologiji moći će, kaže, stvarati više vrsta lokalnih valuta, recimo vjetrokunu, vezanu uz jačinu vjetra, ili kilovatsat, čime bi pratili i projekt vjetroelektrane Kom-Orjak-Greda u Blatu na Cetini u kojoj njihovi članovi mogu postati suvlasnici. – Pritom bi jedna kuna bila jednaka valuti vezanoj uz jedan kilovatsat, što bi anuliralo rizik promjene cijene struje – ističe Jeras. Lokalne valute potenciraju transakcije među članovima jačajući tako snagu lokalne ekonomije.

 

MOGU LI OTOCI UVESTI SVOJU VALUTU?

– Inicijativa Pokret otoka ukazuje na problem dugoročne neodrživosti otoka i prevelike ovisnosti o turizmu, a lokalne valute to mogu promijeniti. Na razini svakog otoka može se uvesti valuta uz koju se ostvaruju popusti za lokalne proizvode, a može biti i suvenir za turiste – pojašnjava. Kad je posrijedi regulativa, kaže, komplementarne su valute, izdane u malim zajednicama; zadrugama, gradovima, općinama ili regijama, samo strukturirani zapis ekonomskih odnosa među članovima. – Pravno se tretiraju kao kompenzacija i mogu se usporediti s funkcijom koju imaju poklon-bonovi ili vrijednosni bonovi koje izdaju trgovački lanci i udruge potrošača, no s bitnom razlikom da ih je konsenzualno i demokratski uvela zajednica koja ih koristi – kaže Jeras.

 

SLIČAN PROJEKT PRIJE TRI GODINE U ŠVICARSKOJ

Poštovat će se sva regulativa U slučaju ZEF-a, interna valuta bit će vezana uz visinu dodatnog članskog uloga u zadrugu i omogućit će plaćanje roba i usluga prijenosom iznosa članskog uloga s člana koji je robu ili uslugu kupio na drugoga koji ju je isporučio. – Naravno, poštovat će se sva regulativa vezana za kupnju roba i usluga, uključujući i fiskalizaciju i plaćanje poreza koji nastaje kao obveza provođenjem transakcije – kaže Jeras.

U Ženevi su sličan projekt pokrenuli prije tri godine uvođenjem lokalne valute léman, o čemu je govorio predsjednik Udruženja valute léman, Jean Rossiaud. Motiv su im bile klimatska i financijska kriza te su odlučili utemeljiti model otporan na takve prijetnje. – Uveli smo papirnate novčanice, uz elektroničku kriptovalutu koja se temelji na blockchainu. Jedna od glavnih prednosti je to što je valuta i dio uzajamnog kreditnog sustava koji omogućava i da se dio plaća isplaćuje u njoj – otkrio je Rossiaud.

__________

Izvor: Večernji.hr

Foto: Zelena Akademija