Završen 8. Festival levande

Objavio: Pokret otoka 2020 - 28.06.2016.

Udruga Pjover – za zaštitu i revitalizaciju etno eko sela Velo grablje, nadomak Hvara, organizirala je 8. po redu tradicionalni Festival levande. Od ove godine to je dio velikog međuotočnog projekta “KUL TURA po otoku” koji ima za cilj promovirati manifestacije ruralnih dijelova područja LAG-a Škoji.

Festival je trajao dva dana, a posjetitelji su osim branja levande mogli sudjelovati u njenom kuhanju i spravljanju lavandinog ulja, kupiti proizvode od lavande kao i druge proizvode vrijednih hvarskih ljudi, jesti tradionalna jela, piti domaće vino, pogledati dokumentarni film ili posjetiti predavanja i prezentacije. Za djecu je organizirana kreativna radionica, a za odrasle koncert Sexy mother fuckersa iz Zadra. Festival je svojim održavanjem ispunio cilj revitalizacije Velog grablja jer je mjesto živilo i posjetile su ga sve generacije iz različitih dijelova otoka, države i svijeta.

Na samom Festivalu u sklopu predavanja prezentaciju Pokreta, na poziv jednog od njegovih začetnika Grandeta, je održala Maja Jurišić sa Šolte. Ideja Pokreta je jako dobro primljena kod lokalnog hvarskog stanovništva te još jednom potvrđeno koliko nam je zaista potreban jedan kolektivni pokret.