Festival levande – Marija Tudor Šore žena s čudesnim talentima

Festival levande – Marija Tudor Šore žena s čudesnim talentima

Objavio: Pokret otoka 2020 - 25.08.2020.

Na 12. Festivalu levande u Velom Grablju imali smo priliku upoznati razne volontere, članove udruga i vlasnike raznih OPG-a. Jedna od njih je i vlasnica opg-a Marija Tudor Šore sa hvarskom adresom, članica  udruge TRIM s kojom smo rado popričali o njenom radu i izradi domaćih proizvoda…

Sve je krenulo iz hobija i ljubavi prema pripremi slastica. Devedesetih je Marija Tudor Šore sa sestrom u Splitu započela izradu kolača po narudžbi. Kako se dobar glas daleko čuje nije prošlo dugo sestre su počele dobivati sve više i više narudžbi za razne proslave i događanja.  No vremena je bilo sve manje, a uskoro je Marija sa suprugom donijela odluku o preseljenju na Hvar, rodni otok njenih roditelja. Na otoku su izgradili kuću s apartmanima i započeli turističku djelatnost. Njezina ljubav prema kuhanju i pripremanju delicija nije prestala pa je započela s izradom domaćih proizvoda marmelada i likera, maslinovog ulja, proizvoda od levande, a svake je godine asortiman širila zahvaljujući inspiraciji koju je našla na otoku.

.

Marija Tudor Šore

“Kako uvijek imamo iste goste razmišljala sam kako ne možemo svake godine dati im isti proizvod pa sam svake godine uvodila nešto novo – ove godine tako imamo sirup od levande. S obzirom da su gosti uvijek iznova oduševljeni mojim proizvodima počeli su naručivati poklone za svoje prijatelje i obitelj. Danas u svom asortimanu imamo maslinovo ulje, vino, marmelade, likere, kolače, sušene rajčice, začinske soli s hvarskim travama, vinom i povrćem… Odnedavno sam počela raditi i “chutney”, kod nas bi to bio džem od kapule koji izvrsno ide sa sirom. Imam već jako puno narudžbi za njega, ne znam kad ću sve stići. Imamo tri vrste chutneya, jedan je s varenikom i crnom vinom, drugi je alla pasticada, a treći sa sušenim pomama.” 

Članica sam udruge TRIM iz Vrbovske koja potiče žene i proizvodnju otočnih proizvoda, od 2016. godine naš je OPG član HOP-a – hrvatskog otočkog proizvoda, a zajedno sa suprugom nekoliko godina uzastopno osvajamo nagrade za izvrsnost našeg maslinovog ulja. Osim nagrada za ulje godinama sudjelujemo na manifestacijama Noćnjak, Intrada… te smo dobili zlatne medalje za sušene rajčice u maslinovom ulju, sirup od lista masline i limuna, hvarski chutney, tortu od rogača, sapun od maslinovog ulja, razne džemove, aromatiziranu sol…”

 

.

Mariju smo nakon upoznavanja na Festivalu levande posjetili u njezinom obiteljskom domu u Malnoj Milni na Hvaru. Impresionirala nas je svojom energijom, entuzijazmom i ljubavlju s kojom priča o svojim proizvodima i talentima kojima godinama stvara hvarske delicije. Zapitali smo se odakle joj sve te ideje i inspiracija?

“Volim kuhati. Počela sam raditi za naše goste i kada sam vidjela da se to njima sviđa samo sam nastavila stvarati. To je ono što volim raditi i sve kreiram s puno ljubavi. Po struci sam inžinjer kemije, iako nikad nisam radila u struci, to mi je znanje itekako dobro došlo. 

Dat ću vam primjer na “chatniju”, prije nego sam ga počela proizvoditi puno sam vremena posvetila učenju i istraživanju. Shvatila sam da zapravo puno ljudi ne zna što je to. Ovaj umak potječe iz Indije, englezi su ga preuzeli i nazvali “chatney”, a prevedeno s indijskog značilo bi “za prste polizati”. Ne miješam u njega egoztična voća, već isključivo koristim domaće proizvode koje mogu naći na otoku. 

Uvijek mi tako nove ideje padaju na pamet, malo tko me može razumjeti i pratiti u njima… Ipak svoju ljubav nastojim prenijeti i novim generacijama. Kćer tako sa mnom, sukladno vremenu koje ima s obzirom da s obitelji živi u Splitu, radi neke proizvode – začine, ulje od levande, kapare, a za kuhanje vidim da je zainteresirana i unuka.”

.

Marija uvijek razmišlja unaprijed i prati sve mogućnosti koje se nude malim proizvođačima, zainteresirana je za fondove i mogućnost razvoja i unapređenja svojih usluga. Zanimalo nas je što je sve planirala i na koji način misli razvijati svoj mali proizvodni pogon.

“Za početak smo u sklopu obiteljske kuće, u suterenu osmislili i pripremili kušaonicu za koju smo dobili poticaje od Ministarstva turizma. Naime, s obzirom da većinu proizvoda prodajemo na kućnom pragu to je bio i logičan slijed razvoja poslovanja. Situacija s koronom nam je malo usporila, ali sljedeću sezonu će kušaonica naših proizvoda biti otvorena za goste. U sklopu kušaonice planiramo početi raditi i radionice na kojima će svi zainteresirani moći učiti o načinu proizvodnje proizvoda i upoznati se s prirodnim sastojcima koje koristimo. Zainteresirana sam i za poticaje za obnovljive izvore energije i postavljanje solarnog parkinga, ali pomalo, prvo moramo odraditi ovu sezonu pa ćemo nove ideje ostaviti za jesen i zimu.”

S obzirom da su zalihe Marijinih proizvoda već prilično potrošene, nabavu delicija smo odgodili za poslije sezone. Nevjerovatne i neiscrpna energija ove divne otočanke i njene obitelji za nas je značila samo jedno: vratit ćemo se i pratiti daljnji razvoj te podržati realizaciju njezinih ideja. Za sada joj možemo reći samo jedno veliko hvala na ljubavi koja je ipak najvažniji sastojak svih njezinih proizvoda.

__________

Fotografije: Pokret Otoka