Fešta u čast školjke kunjke – jedna od najstarijih fešti na Jadranu!

Objavio: Pokret Otoka - 28.07.2017.

Kako se bližimo kraju srpnja, a početku kolovoza, otočani, ali i njihovi gosti s nestrpljenjem očekuju jednu od najstarijih fešti na Jadranu. Fešta u čast školjke kunjke, stara 47. godina, održat će se već tradicionalno prve nedjelje u kolovozu.

Najveća ljetna fešta naziva Dan brganje održat će se i ove godine tradicionalno u Betini, već 47. puta. Ime je dobila po brganji, staroj alatki za vađenje školjaka iz mora. Kako bi što bolje prezentirali Dan brganje, školjke, ali i ostale morske ponude, domaćini, ali i Turistička zajednica Betina u velikim su pripremama za još veći dan. Stoga, iako će se ovogodišnja fešta održati 06. kolovoza, službeni program započet će već drugog dana spomenutog mjeseca.

Turistička zajednica Betina u suradnji s Informacijskim centrom NP Kornati i PP Vransko jezero kao i Muzejom betinske drvene brodogradnje organizira radionice, crtićmaniju kao i projekciju starih fotografija čime dižu ovu značajnu manifestaciju na višu razinu.

– Osim glavnog dana naše fešte koji se sastoji od gotovo cjelodnevnog programa, ove smo godine htjeli ipak nešto više. U suradnji s Informacijskim centrom NP Kornati i PP Vransko jezero organizirali smo Likovnu radionicu za djecu. Radionica će biti održana 02. kolovoza u prijepodnevnim satima, točnije u 10 sati u prostorijama Informacijskog centra, a ono što će djecu zasigurno privući jest to da će na spomenutoj radionici sami izrađivati morske motive. Edukativno – likovna radionica u tehnici je dječjeg vitraja, a vrijedno je i spomenuti da je sav materijal za istu osiguran. Na polaznicima je samo prijava, po mogućnosti na vrijeme jer je broj istih ograničen – pojašnjava nam program uoči Brganje Ana Mijat, direktorica Turističke zajednice Betina.

Osim spomenutog, doznajemo, 04. kolovoza, također uoči Brganje, Turistička zajednica Betina u suradnji s Muzejom betinske drvene brodogradnje organizira Projekciju starih fotografija. Gledajući stare fotografije od samih početaka obilježavanja Dana brganje, zamijetili smo kako je prije to bilo samo natjecanje u izlovu školjaka, dok je danas bogatiji sadržaj.

Još mnogo događanja očekuje vas u Betini, pogledaje kojih i pridružite se!

IZVOR: Rudina Press