GARBAGE EPIC ENSAMBLE

GARBAGE EPIC ENSAMBLE

Objavio: Pokret otoka 2020 - 13.07.2017.

GARBAGE EPIC ENSAMBLE nastao je tijekom umjetničke kolonije na Silbi 2016. godine u sklopu projekta S.E.A Silba Environment Art, koji udruga Mavena održava na Silbi od 2010. godine. Ovim projektom želimo ukazati na sve veći problem otpada na našim otocima te ponuditi alternativno umjetničko riješenje kojim, osim što očistimo plaže pred sezonu, kreativno i afirmativno utječemo na ekološke probleme te edukativno djelujemo na generacije koje dolaze i njihovu svijest o različitim mogućnostima recikliranja otpada. Radi jačanja svijesti o štetnosti otpada, vrijednostima recikliranja te uopće mogućnostima široke upotrebe materijala koji jednima budu beskoristan otpad, a drugima ideja za novo umjetničko djelo ili drugu upotrebu, umjetnička kolonija nakon čišćenja prikupljeni materijal transformira u umjetničke predmete, a ove godine u instrumente.
Ove godine voditelj umjetničkog dijela kolonije bio je montažer i udaraljkaš Miro Micro Manojlović, koji je uz pomoć prijatelja glazbenika Ivana Marincela, Igora Pavlice i Frana Krste Šercara, izradio nekoliko sasvim novih instrumenata pa smo tako dobili: Doodley 1, 2, 3 i 4, Pločicofon, Ciglofon, Satellite of love, Space junk, Spiritualofon i Klifow. Ove godine IMPRO SESSIONE koje ćemo održavati svaki petak otvaramo nastupom GARBEGE EPIC ENSAMBLE-a Dobrodošli!

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika“ jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela, i stalno iznova oduševljava nove generacije ljudi, te smo 2010. godine osnovali neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaramo i radimo na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku. Od 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture RH.

SILBA ENVIRONMENT ART zamišljena je kao umjetnički comunity servis koji organizira umjetničko – ekološke radionice, umjetničke kolonije i rezidencijalne boravke izvan ljetne sezone, festival Silbensko kulturno ljeto u sezoni, radionice, edukacije, akcije, projekcije filmova, video i ostalih multimedijalnih radova tijekom cijele godine, te nudi logističku i organizacijsku pomoć svima onima koji žele doći na Silbu i u njoj i zbog nje stvarati ili pomoći u različitim umjetničko – ekološkim akcijama. Ovim projektom želimo ponovo oživjeti predivni mali otok u Jadranu i ukazati na mogućnosti koje svaki hrvatski otok ima, da i izvan sezone umjetnošću i ekologijom radi na razvoju otoka, suradnji lokalnog stanovništva i umjetnika i znanstvenika iz cijelog svijeta na projektima od direktne koristi za otok, te da tako brendira Silbu i Hrvatsku kao mjesto s inovativnim idejama i mladim umjetnicima i stručnjacima koji ove ideje mogu provesti u djelo.

Organizatori su udruga Mavena i umjetnička organizacija Silba Environment Art, uz partnerstvo Turističke zajednice mjesta Silba te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Grada Zadra, Zadarske županije, Mia toursa, cafe bara MiK, konobe Alavija, silba.net i lastminutesilba.com.

Vidimo se na Silbi i ovo ljeto!