EU VIJESTI – Prvi klimatski neutralan kontinent do 2050.

EU VIJESTI – Prvi klimatski neutralan kontinent do 2050.

Objavio: Andrea Beader - 17.07.2021.

Želi li Europa do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent i ostvariti europski zeleni plan, smanjenje stakleničkih plinova moramo postići u sljedećem desetljeću

.

Europska komisija je za klimatski neutralan kontinent donijela niz prijedloga kako bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama te politikama o korištenju zemljišta smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 % u usporedbi s razinama iz 1990.

Stoga su predstavljeni zakonodavni alati za ostvarivanje ciljeva iz europskog propisa o klimi, čime će se iz temelja preobraziti naše gospodarstvo i društvo. Europa treba krenuti prema pravednoj, zelenoj i prosperitetnoj budućnosti i postati prvi klimatski neutralan kontinent.

Na temelju donesenih prijedloga ubrzat će se smanjenje emisija stakleničkih plinova u desetljeću koje je pred nama. Oni obuhvaćaju: trgovanje emisijama u novim sektorima i stroži EU-ov sustav trgovanja emisijama, povećanje uporabe energije iz obnovljivih izvora.  Poboljšanje energetske učinkovitosti, brže uvođenje prijevoznih sredstava s niskim emisijama te potrebne infrastrukture i goriva, usklađivanje porezne politike s ciljevima europskog zelenog plana, sprečavanje istjecanja ugljika te alate za očuvanje i rast prirodnih ponora ugljika.

 

 

__________
Izvor: europski-fondovi.eu
Naslovna fotografija: Pexels.