EU beach cleanup 2019 – Globalna kampanja za oceane i mora bez plastičnog otpada

Objavio: Paula Bolfan - 30.08.2019.

Europska Unija, Ujedinjeni Narodi i Štrumpfovi pokrenuli su zajedničku kampanju za zaštitu mora i oceana #EUBeachCleanUp2019

Svake godine milijuni tona smeća završe u oceanu. Do 2050. u moru bi moglo biti više plastike od ribe, stoga se Europska unija, Ujedinjeni narodi i Štrumpfovi udružuju. Za čiste oceane i čiste plaže.

.

.

U suradnji s lokalnim organizacijama i školama uredi EU-a i UN-a  širom svijeta će organizirat događaje čišćenja plaža. Uredi pozivaju sve na  sudjelovanje, bez obzira koliko bili mladi ili stari i gdje god da bili, vaša pomoć može učiniti naš ocean zdravijim.

.
Europska unija

Eropska Unija poduzima globalne napore za smanjenje i izbjegavanje plastičnog zagađenja, uključujući otpad iz mora. Pored ambicioznih ciljeva ponovne uporabe i recikliranja, politika EU pomoći će u smanjenju plastike i mikroplastike za jednokratnu uporabu, kao i otpada u vidu izgubljene ribolovne opreme. EU također ima svotu od 350 milijuna eura namijenjenu za istraživanje i razvoj u ovog područja. Ostale mjere uključuju kampanje u kojima će u suradnji s ribolovcima sudjelovati u lovu na plastiku.

EU sada pristupa građanima širom svijeta kroz svjetsku mrežu delegacija EU („veleposlanstva“) i predstavništva u državama članicama EU. Stvarajući svijest o spomenutom dxpitanju i potičući ljude da se brinu o našem plavom planetu.

.
Ujedinjeni narodi

U 2015. godini 193 svjetska čelnika usvojila su 17 ciljeva održivog razvoja, uključujući cilj 14 „život pod vodama“. Sve zemlje članice UN-a do 2025. obvezuju se spriječiti i značajno smanjiti zagađenje mora, uključujući morske krhotine i onečišćenje hranjivih tvari. Globalna mreža od 59 Informativnih centara Ujedinjenih naroda udružuje se s EU-om kako bi pružili kontakt mladima, lokalnim partnerima i svim građanima kako bi svatko od njih mogao igrati svoju ulogu u poštovanju okoliša i njegovanju naših mora i oceana.

.
Štrumpfovi

Tri jabuke visoke, Štrumpfovi su započeli život 1958. godine kao likovi iz stripa koje je stvorio Pierre Culliford, poznatiji pod pseudonimom Peyo.

Više od 60 godina Štrumpfovi komuniciraju o univerzalnim vrijednostima poput solidarnosti, hrabrosti, tolerancije, rada, poštovanja prirode i okoliša. Te vrijednosti nadilaze dob, spol i kulture, stoga je posve prirodno da Štrumpfovi sudjeluju u čišćenju oceana i plaža.

___________
Autorica: Paula Bolfan
Izvor: Europska komisija
Naslovna fotografija: Tim Hill from Pixabay