ENERGETIKA – Projekt “Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno!”

ENERGETIKA – Projekt “Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno!”

Objavio: Andrea Beader - 06.03.2022.

Projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno! okuplja brojne partnere koji svojim radom i djelovanjem uvelike pridonose energetskoj učinkovitosti, implementaciji obnovljivih izvora energije i, nadasve, energetskoj obnovi obiteljskih kuća i zgrada svih namjena (javnih, poslovnih i stambenih)

Među partnerima na projektu Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno!  je i Udruga Upravitelj iz koje su, osim o važnosti energetske obnove i obnovljivih izvora energije (OIE), ispričali i prikazali neke primjere zgrada koje su ugradile OIE – prenosi zgradonacelnik.hr

Kako svjedočimo najavi velikog povećanja cijene energenata, energetska obnova i korištenje alternativnih izvora za dobivanje energije postaje sve zanimljivija tema.

 

Energetska obnova zgrada podrazumijeva cjelovitu obnovu zgrade što uključuje:
.

  • toplinsku izolaciju ovojnice zgrade
  • zamjenu postojeće rasvjete energetski učinkovitijom
  • ugradnju rekuperacije
  • modernizaciju sustava grijanja i hlađenja
  • zamjenu energenta
  • daljinsko očitanje potrošnje energije
  • primjenu sustava obnovljivih izvora energije
  • solarnih kolektora
  • fotonaponskih sustava
  • dizalica topline

Da bi energetska obnova bila svrsishodna i ekonomski opravdana, potrebno je napraviti procjene i izračune potrošnje i uštede. Zato je prije početka bilo kakvih radova, potrebno napraviti projekt iz kojeg će se vidjeti vrijednost investicije i vrijeme povrata.

Na primjer, prema trenutnoj otkupnoj cijeni koju daje HEP, a koja iznosi oko 30 posto prodajne cijene struje i dok je struja ‘jeftina’, vrijeme povrata investicije je predugo. Sustavi bez poticaja nisu isplativi jer je rok povrata više od 12 godina. Tijekom vremena solarne ploče gube i na svojoj efikasnosti pa s vremenom isporučuju manje energije u odnosu na svoje početne parametre. Tako da treba još mnogo vremena i promjena u raznim sferama da bi cjelovita energetska obnova bila mainstream.

Vezano uz to treba imati na umu da će energetska obnova biti izrazito važna kada cijena energenata poraste. Na primjer, u Zagrebu, gdje se većina građana grije preko Toplane, grijanje je još uvijek relativno jeftino i poticaj za energetsku obnovu ne vidi se kroz ‘veliko’ smanjenje računa za grijanje.

Kod onih koji se griju na plin, stvari će uskoro biti drugačije. No ne gine nam ni poskupljenje električne energije i svih energenata općenito, ali tek kada se to dogodi pojavit će se i svijest o važnosti energetske obnove i implementacije obnovljivih izvora energije u kućanstva.

 

Primjeri dobre prakse

U nastavku vam prikazujemo neke od gotovih projekata koje smo kao upravitelj zgrada realizirali u posljednjim godinama, gdje je ekonomska evaluacija pokazala isplativost obnove stambenih zgrada s ugradnjom alternativnih izvora energije. Ovdje valja napomenuti da su ti projekti isplativi kada se energija dobivena iz alternativnih izvora troši direktno na samom objektu.

 

Energetski obnovljene zgrade u Zagrebu

Aleja Antuna Augustinčića, Zagreb

U 2020. godini, na ravnom krovu stambene zgrade u Aleji Antuna Augustinčića 18 ugradili su se solarni kolektori za proizvodnju potrošne tople vode. Ista se koristi kao dopuna proizvodnji tople vode iz klasične plinske kotlovnice. Ta je zgrada u sklopu energetske obnove 2018. godine obnovila i fasadu.

Ljudevita Posavskog/Kneza Branimira, Zagreb

Ovo je novogradnja gdje je investitor prepoznao važnost alternativnih izvora energije. Već je prilikom same izgradnje zgrade na krovu postavio solarne kolektore za pripremu potrošne tople vode. Kupci stanova takve zgrade prepoznali su vrijednost za sebe i očuvanje prirode pa su svi stanovi i poslovni prostori vrlo brzo prodani.

Ilica 128/1, Zagreb

Za potrebe potrošnje energije na stambenoj zgradi postavljena je je mini solarna elektrana za proizvodnju struje nazivne snage 5 KW koja već sedam godina proizvodi struju za potrebe stambene zgrade.

 

__________
Izvor: zgradonacelnik.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.