ENERGETIKA – Osnivanje energetske agencije Splitsko-dalmatinske županije

ENERGETIKA – Osnivanje energetske agencije Splitsko-dalmatinske županije

Objavio: Paula Bolfan - 18.06.2022.

Predsjednica Pokreta Otoka, Maja Jurišić, izabrana je u Upravno vijeće energetske agencije Splitsko-dalmatinske županije

Župan Blaženko Boban odabrao je ljude za Upravno vijeće nove županijske ustanove Dalmatinska energetska agencija. Među njima je kao predstavnica nevladinog sektora i Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka i ujedno nezavisna vijećnica Koalicije ZA u županijskoj skupštini Splitako dalmatinske županije.

.
Jurišić smatra da je energetska agencija nužno potrebna SD županiji, da bi odugovlačenje njenog osnivanja unazadilo njen razvoj te da će trenutno stanje s energentima drastično utjecati na cjelokupni proračun Splitsko-dalmatinske županije

Objavu koju je na društvenim mrežama objavila na tu temu prenosimo u nastavku:

UPRAVNO VIJEĆE DALMATINSKE ENERGETSKE AGENCIJE

”Prije dva mjeseca na Županijskoj skupštini je donesena odluka o osnivanju Dalmatinske energetske agencije. Smatram da je energetska agencija nužno potrebna našoj županiji te bi odugovlačenje njenog osnivanja unazadilo njen razvoj, stoga sam podržala prijedlog osnivanja.

Energetska tranzicija i zaokret prema cjelokupnom održivom razvoju je ključna strategija cijele Europe. Europska komisija je prošli mjesec dodatno povećala očekivane ciljeve u kojima svaka od država članica treba sudjelovati kako bismo zajedno smanjili ovisnost o uvozu energenata i postali energetski samodostatni kao država, a posljedično i kao županija te svako od nas ponaosob.

Samim tim osnivanje energetske agencije je logično i poželjno kako bi se bolje upravljalo cijelim sektorom u izazovnom periodu koji je pred nama.

Ono što je obećavajuće u predloženom planu rada agencije je upravo način upravljanja koji podrazumijeva članove upravnog vijeća iz raznih sektora koji trebaju imati iskustvo i razumijevanje iz područja energetskog razvoja što čini razliku od dosadašnjeg kadroviranja u sličnim upravljačkim tijelima

Naime, predviđeno je da rad agencije i ravnatelja usmjerava i nadzire Upravno vijeće koje se sastoji od 5 članova od kojih najmanje jedan član dolazi iz redova potrošača energije ili nevladine ili stručne udruge aktivne na području rada ustanove.

.
Slijedom navedenog drago mi je da sam na prijedlog župana g. Bobana imenovana u Upravno Vijeće Dalmatinske energetske agencije kao predstavnica nevladine udruge

Mišljenja sam da politički angažman treba uključivati svakodnevni aktivni rad i preuzimanje odgovornosti na područjima za koja smo stručni. Politički sam se angažirala isključivo s ciljem konkretnog doprinosa i uvođenja promjena u postojeći sustav.

S obzirom da sam kao predsjednica i voditeljica projekata u udruzi Pokret Otoka / Island Movement s timom stručnjaka pokrenula tranziciju na desetak hrvatskih otoka s jasnim ciljem uključivanja građana u investicije te poticanja razvoja lokalnih projekata smatram da je moje imenovanje u Upravno Vijeće rezultat nastalih promjena koje su prepoznate i u vladajućim strukturama, unatoč političkim razlikama i čestim neslaganjima.

.
Vrijeme će pokazati da li je ovakvo imenovanje iznimka ili najava promjena koje želimo poticati

Svojim radom namjeravam ostati dosljedna uvjerenjima koje zastupam te osigurati ravnomjeran energetski razvoj županije.

Ukoliko rad agencije ne bude usklađen sa stavovima i ciljevima koje zastupam – prvenstveno aktivno uključivanje građana i JLS-ova na području županije, decentralizacija upravljanja te održivi razvoj u pravom smislu te riječi, neće mi biti problem odstupiti te jasno i glasno komunicirati potencijalne nepravilnosti i eventualna interesna uvjetovanja.

Bar ću znati da sam pokušala sustav mijenjati na bolje!”

___________
Izvor: Dalmatinski portal i Dalmacija Danas
Naslovnica: Pokret Otoka