ENERGETIKA – Novi solarni paneli napravljeni od iskorištenih solarnih modula

ENERGETIKA – Novi solarni paneli napravljeni od iskorištenih solarnih modula

Objavio: Andrea Beader - 30.11.2022.

Novi solarni paneli napravljeni od otpada već iskorištenih fotonaponskih modula

Solarna energija je dobra vijest za planetu Zemlju – ali solarni paneli nisu toliko blagotvorni za klimu kao što bi trebali biti. Istraživač Martin Belman koristi ono što on naziva “crnim zlatom”, otpadni materijal iz proizvodnje solarnih panela za izradu novih panela – prenosi ecoportal.me

 

Čista energija

Solarna energija je čista energija. Čisto i jednostavno. Ali stvari se počinju zapetljavati kada je u pitanju dobivanje sirovina koje su nam potrebne za izradu solarnih panela. Ne samo da većina ovih sirovina dolazi iz Kine, već se čak trećina materijala gubi tokom procesa proizvodnje.

“Ali moguće je povratiti ovaj materijal kroz proizvodni proces”, kaže Martin Belman, “možda će nam to omogućiti da uspostavimo novu industriju zasnovanu na solarnoj energiji u Europi”. Belman je viši poslovni programer u SINTEF Industry i vodi međunarodni projekt solarne energije pod nazivom Ikarus. Solarni paneli su trenutno zaslužni za 60% globalnog rasta obnovljive energije.

 

Od kremena do kristalnog silicija

Belman objašnjava kako izrada solarnih panela počinje s mineralnim kremenom koji se koristi za izradu super čistog silicija. Prvo se silicij topi u lončiću te se kristal silicija (ingot) se izvlači.

„Ingot formira neku vrstu cilindra koji kroz proces rasta polako izvlači silicij iz lončića“, kaže Belman. “Potom se siječe da bi se formirao kvadratni blok koji se zatim reže na tanke komade, odnosno pločice”, kaže on.

Tipična pločica je debljine samo 0,13 milimetara (13 mikrometara) i upravo se te pločice koriste za izradu solarnih panela.

Ali, ovo tesitranje rezultira velikom količinom “piljevine”. To je isto kao da se reže drvena daska – dio drveta se gubi u obliku piljevine. Ista stvar se dešava kada režete silikonski ingot, čak i ako koristite tanke dijamantske žice. Određena količina materijala će uvijek biti izgubljena u vidu “silicijskog praha”.

 

Otpad od testiranja 35%

„Gubimo 35% silicija u ​​obliku crnog praha“, kaže Belman. Upravo taj prah, koji on naziva novim crnim zlatom, istraživači žele iskoristiti.

“Danas jednostavno bacamo ovaj prah”, kaže Bellmann. Ono što projekt Ikarus radi, prije svega, je traženje načina da se prah vrati u lanac proizvodnje i da se koristi za izradu  silicijskih kristala i solarnih panela“, kaže on.

Prah se sakuplja u tečnu mješavinu mulja koja takođe sadrži zagađivače iz procesa testerisanja kao što su kiseonik, ugljenik, nikl, gvožđe i aluminijum.

„Silicijum kontaminiran ovim metalima nije dobar za proizvodnju solarnih panela“, kaže Belman. Zbog toga on radi zajedno sa projektnim partnerima na pronalaženju načina za dekontaminaciju silicijumskog praha kako bi se mogao reciklirati kao sirovina za nove solarne panele. Ono što danas smatramo otpadom može se koristiti u drugim proizvodima kao što su baterije za električna vozila. Brojni partneri testiraju različite načine odvajanja silicijuma od kontaminirane smješe.

 

__________
Izvor: ecoportal.me
Naslovna fotografija: Pexels