ENERGETIKA – Elektroenergetska kretanja u Hrvatskoj u studenom 2022.

ENERGETIKA – Elektroenergetska kretanja u Hrvatskoj u studenom 2022.

Objavio: Andrea Beader - 06.12.2022.

Hrvatska kao i ostatak Europe u zimu 2022. ulazi s mnogo neizvjesnosti i strepnje od rastućih troškova energije

Iako je listopad bio iznadprosječno topao mjesec, hladniji dani u studenom donijeli su i povećanu potrošnju energenata. Kako se ta potrošnja odrazila na elektroenergetska kretanja u Hrvatskoj te koliko smo energije proizveli, a koliko uvezli tema je ovog izvješća – prenosi oie.hr

Podaci dostupni na stranicama HEP, HOPS, HROTE, CROPEX, NE Krško, ENTSO, DZS, RTE France, RED Electrica, World Data, IEA, EEX, EPEX korišteni su pri izradi analize o elektroenergetskim prilikama u Republici Hrvatskoj za mjesec studeni koju je napravio dipl. ing. Marko Lovrić.

 

Izvještaj potrošnje električne energije u studenom 2022.

Potrošnja električne energije u studenom ove godine je iznosila 1.428 GWh i manja je za 116 GWh u odnosu na isti mjesec prošle godine kao posljedica toplijeg vremena u 2022.godini.

 

 

Prosječna satna cijena električne energije u studenom iznosila je 222,48 €/MWh i veća je za 6,65 €/MWh u odnosu na studeni lani. Krajem mjeseca kod vršnog opterećenja sustava cijene su prelazile granicu od 500 €/MWh.

Prosječna je cijena električne energije u prvih jedanaest mjeseci ove godine iznosila 274,55 €/MWh i veća je za 172,50 €/MWh u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je povećanje od 269 %.

.

.

.

Studeni je donio povećanje dnevne potrošnje i vršnog opterećenja ponajviše zbog dolaska hladnijeg vremena i početka sezone grijana. A kako je zbog slabijeg dotoka vode bila smanjena proizvodnja u hidroelektranama u prvoj polovici studenog, bilo je potrebno povećati proizvodnju termoelektrana na plin te kupovati energiju na tržištu. No to se promijenilo u drugoj polovici mjeseca kad je zbog učestalih kiša i jačeg dotoka vode povećana proizvodnja u hidroelektranama. Istovremeno je ostvarena i veća proizvodnja iz vjetroelektrana. Nuklearna elektrana Krško nakon dovršenja godišnjeg remonta radi punom snagom.

.

 

Struktura raspoložive električne energije u studenom iznosila je 1.427 629 MWh, a najveći udio su proizvele hidroelektrane 28.94%, iza njih su termoelektrane na plin s udjelom od 19,68% i vjetroelektrane s udjelom od 16.18%. Zbog veće proizvodnje hidroelektrana i vjetroelektrana, ostvaren je mali uvoz električne energije u studenom od 51 GWh, dok smo u razdoblju od jedanaest mjeseci ove godine uvezli 2.303 GWh električne energije.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine potrošnja je iznosila 16.809 GWh i manja je za 19 GWh odnosu na isto razdoblje lani.

 

 

U strukturi raspoložive električne energije obnovljivi izvori sudjelovali su s 57% te su podmirili potrošnju za 410 sati u mjesecu studenom. U prvih jedanaest mjeseci udio OIE u strukturi raspoložive električne energije iznosi 44%.

 

 

Proizvodnja vjetroelektrana u studenom posebno je značajna. Naime, točno u 17 sati 19. studenog hrvatske su vjetroelektrane ostvarile proizvodnju od 2 TWh električne energije. Promatrano je razdoblje od ponoći 1. siječnja 2022. do 17 sati 19. studenog.

 

Ukupna proizvodnja VE u mjesecu studenom iznosila je 231 GWh, a faktor korištenja snage je bio 32,7%.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine vjetroelektrane su proizvele 2.107 GWh električne energije, dok je prosječna proizvodnja u studenome iznosila 320,8 MWh/h.

Jedino je razvoj obnovljivih izvora energije najsigurniji put ka energetskog samodostatnosti i sigurnosti, poruke su Europske komisije. Visoke cijene energije primorale su Hrvatsku i ostatak Europe da ubrza njihov razvoj, no on se ne događa preko noći. Postojeći OIE kapaciteti nisu dostatni za zadovoljavanje energetskih potreba Hrvatske i treba ubrzati razvoj novih projekata. Kako će zima u narednom razdoblju utjecati na našu potrošnju tek nam preostaje vidjeti.

 

__________
Izvor: oie.hr
Naslovna fotografija: Pixabay