Na otoku Krku ozbiljno razmišljaju o uporabi što većeg broja električnih bicikala. Tu zamisao već dulje vrijeme razvija Udruga Moj otok Krk. Projekt ima potporu cijele lokalne zajednice.

Uporaba električnih bicikala u na otoku Krku u središtu je nekoliko projekata. Cilj im je ne samo ekologija, već i dodatna turistička ponuda.

Prvenstveno smo se vodili time da uvedemo e-mobilnost, ustvari da bude ekološka, da ne bude zagađivač, da bude mira i tišine po plažama, da ne smrdi, da ljudi mogu otići na izlet negdje gdje je uzbrdica veća, da populacija koja je došla u neku dob da više ne može puno pedalirat, objašnjava Nenad Maljković, predsjednik udruge Moj otok Krk.

I komunalno društvo Ponikve podupire projekt elektromobilnosti. Po tom su pitanju već učinili iskorak. Uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost nabavljeno je 11 elektromobila za potrebe tvrtke i otočnih gradova i općina. Izgrađeno je i 11 punionica za električna vozila namijenjenih turistima.

Kako otok Krk ostvaruje trećinu turističkoga prometa na Kvarneru, eletromobilnost bi smanjila velik problem zagađenja iz transporta, tvrde ekolozi. Mogu reći zapravo da je to nešto što mora ući u naše bazne strategije, ali i u operativne planove jer je to dobro kao prvo za domaću populaciju, ali i za brendiranje u turizmu, rekao je Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner.

Projekt elektromobilnosti ima potporu cijele lokalne zajednice što ne čudi budući da je Zlatni otok već prepoznat po ekološkom zbrinjavanju otpada po čemu je jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj.

 Izvor: HRT