NP KORNATI – Predstavljena Eko-edukacijska staza

NP KORNATI – Predstavljena Eko-edukacijska staza

Objavio: Andrea Beader - 30.11.2020.

Ministarstvo turizma i sporta predstavilo „Eko-edukacijsku stazu – podmorje NP KORNATA”

Ministarstvo turizma i sporta je na otoku Murteru organiziralo predstavljanje nove aktivnosti u Nacionalnom parku Kornati – „Eko-edukacijska staza – podmorje NP KORNATA“. Ujedno je to i pilot područje projekta INHERIT koji se financira u sklopu Interreg Mediteran (MED) programa. Navedeni program traje od 1.veljače 2018. do 31. siječnja 2022. godine, s ciljem razvoja održivog turizma.

Projekt INHERIT (Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja), promiče održive turističke aktivnosti na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine, rješavajući pritiske intenzivnih turističkih tokova, sezonalnosti i prekapacitiranosti u obalnim i priobalnim turističkim destinacijama Mediterana. Više o projektu pogledajte na poveznici.

S obzirom na to da je pilot područje projekta INHERIT, Nacionalni park KORNATI, čije je područje je najvećim dijelom zauzima morsku površinu, kupljena je ronilačka oprema za sve zainteresirane posjetitelje koji će na ovaj način moći vidjeti glavne atrakcije unutar morskih područja.

Osim toga, cilj je ovog projekta je i promocija ronjenja kao održive turističke aktivnosti. Naime ronjenje nije samo sportska aktivnost nego je puno više od toga, već je i povećanje svijesti javnosti i turista o važnosti očuvanja bioraznolikosti, flora i faune podmorja.

Sveukupno je Ministarstvo turizma i sporta za projekt INHERIT osiguralo preko 2,5 milijuna kuna, dok ukupna sredstva namijenjena projektu iznose preko 42 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Održivi turizam okosnica je turizma budućnosti.

– Naša prirodna i kulturna baština bogatstvo su koje moramo očuvati. Upravo stoga kroz projekt Eko-edukacijske staze u podmorju NP Kornati stavljamo naglasak na turističke proizvode koji uključuju turističku valorizaciju, ali i brigu o prostoru i resursima koji se koriste.

Ronjenje, koje jest visoko vrijedna turistička aktivnost, privlači turiste s visokom razinom ekološke svijesti i posjetitelje koji istražuju podvodnu baštinu. Poticanje suradnje, edukacije i sudjelovanja lokalnog stanovništva i turista u zaštiti ekoloških vrijednosti predstavljana važnu turističku aktivnost na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom predstavljanja aktivnosti.

 

 

__________

Izvor: morski.hr

Naslovna fotografija: pixabay.com