Dva pilot projekta Jadrolinije u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Objavio: Paula Bolfan - 13.04.2018.

Splitsko dalmatinska županija intenzivno pregovara s nacionalnim brodarom oko pojačanja i uvođenja novih brodskih i brzobrodskih linija koje povezuju kopno sa srednjodalmatinskim otocima. Inicijativa je to koju ju su potaknuli otočani u prvom redu građani Supetra i mještani Milne s otoka Brača, ali i oni sa Šolte i Visa. Čini se kako bi prvi konkretni rezultati pregovora mogli biti vidljivi već na početku ove turističke sezone.

U cilju bolje otočne povezanosti Županja je već održala nekoliko sastanak s upravom Jadrolinije. Imenovala je i koordinatora za pregovore s nacionalnim linijskim brodarom i Agencijom za obalni linijski pomorski promet. Tu dužnost obnaša pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja. Koji kaže kako će od ove turističke sezone Jadrolinija provoditi dva pilot projekta.
.

Ljetni plovidbeni red ove se godine uvodi u svibnju

Novost je da će Jadrolinija od ove godine ljetni plovidbeni red uvesti ranije, već u svibnju, a brodovi će prema ljetnom voznom redu voziti sve do kraja listopad. Zahtjev je to koji su stanovnici otoka uputili prema nadležnim institucijama u cilju produženja turističke sezone. Značajnijih izmjena u cijenama putnih karata ne bi trebalo biti.
Račun Općine Milna na Braču u blokadi je, to je dodatan problem u pregovorima oko povezivanja ovog otočnog mjesta s kopnom, no Čogelja kaže kako je Županija i tu iznašla rješenje.

U cilju razvoja cikloturizma na srednjodalmatinskim otocima, upućen je zahtjev prema Jadroliniji za smanjenje cijene karata za prijevoz bicikla trajektom s kopna na otok.
Čogelja ističe kako bi načelnici i gradonačelnici otočkih gradova, žele li to i sami trebali pokazati spremnost ii inicijativu, za boljom brodskom povezanošću njihovog mjesta s kopnom.

Na inzistiranje nekih otočkih gradova i općina od nove bi ih sezone trebali povezivati novi, ili stari preuređeni brodovi.

__________
Izvor: mreza.tv
Fotografija: Pixabay / adam_gorka