DUGI OTOK-Vodoopskrba Dugog otoka na rubu izdržljivosti

Objavio: Pokret Otoka - 20.08.2017.

NAČELNIK SALI TRAŽI HITNU POMOĆ OD PREDSJEDNICE I PREMIJERA.

Vodoopskrba Dugog otoka dovedena do ruba izdržljivosti.

Morović je zatražio i pomoć trojice ministara, te Hrvatskih voda i Zadarske županije nadajući se kako će barem netko od njih reagirati u situaciji u kojoj im, zbog turističkog buma, prijeti kolaps opskrbom vode.

Dovedeni do ruba izdržljivosti po pitanju vooopskrbe otoka, iz Općine Sali ovih su dana predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću poslali “Molbu za hitnim rješavanjem vodoopskrbe na području Općine Sali”. Kako bi nadležne u Vladi upozorio na alarmantnost situacije, načelnik Sali Zoran Morović dopis je poslao i ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru turizma Gariju Cappelliju, te direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću i zadarskom županu Božidaru Longinu.

Načelnik Morović u dopisu navodi kako je Općina Sali treća po veličini među općinama Zadarske županije te teritorijalno obuhvaća Dugi otok sa 11 naselja i otok Zverinac. Koliko im je vodoopskrba važna kazuje i podatak da je u općini danas živi 1600 stanovnika, a sredinom prošlog stoljeća bilo ih je triput više:

Najveći problem otoka

– Vodoopskrba je jedan od naših najvećih problema. Južni dio otoka, mjesta Sali, Zaglav, Žman i Luka dobivaju vodu magistralnim cjevovodom iz Žmanskog polja (izvori na Malom i Velom jezeru). Ostala mjesta na otoku Savar, Brbinj, Dragove, Božava, Soline, Veli Rat, Verunić i otok Zverinac vodu dobivaju najvećim dijelom brodom vodonoscem, a manjim dijelom putem autocisterne. U „normalnim“ godinama izvori Malo i Velo jezero su donekle zadovoljavali potrebe stanovništva južnog dijela Dugog otoka, ali u sušnim godinama, kao što je ova, nastaju veliki problemi. Situacija je sada stvarno alarmantna. Kapacitet izvora sada nije dovoljan ni za vodoopskrbu stanovništva, iako su veliki potrošači, hotel Sali, Hotel Luka i tvornica Mardešić već mjesec dana primorani sami rješavati dostavu vode preko broda vodonosca. Brod vodonosac nije u mogućnosti kvalitetno napojiti ni svih 12 naselja naše općine, jer na njega čeka većina hrvatskih otoka koji nisu povezani cjevovodom s kopnom – navodi Morović naglašavajući u nastavku dopisa da ih mole za “hitnu pomoć u rješavanju tog problema jer nam prijeti opasnost da budemo doslovno žedni”.

Visoka cijena vode

Problem je, naime, što je voda koju dopremi vodonosac višestruko skuplja za pravne osobe od vode iz općinskog cjevovoda, što dovodi u pitanje i opstanak tih firmi. A razvoj turizma, pojašnjava načelnik, nije moguć bez kvalitetnog rješenja vodoopskrbe:

– Dugi otok je poznat po svojim prirodnim ljepotama. Park prirode Telašćica omiljena je destinacija među nautičarima cijelog svijeta, a plaža Sakarun proglašena je za jednu od 20 najljepših prirodnih plaža na svijetu. Sve traženija smo turistička destinacija, porast broja turista je ogroman, ali naša infrastruktura je izuzetno loša. Idejni projekt za kvalitetno rješenje vodoopskrbe zadarskog arhipelaga postoji već preko 10 godina, ali se nažalost odonda ništa konkretno nije napravilo- govori prvi čovjek Općine dodajući kako je Dugi otok sedmi po veličini hrvatski otok i četvrti po dužini pučinski otok koji pokriva veliki dio državne granice.

– Dugi otok je izuzetnog potencijala, posebno u turizmu, ali i u maslinarstvu i ribarstvu – apelira Morović na predsjednicu i premijera, kao i nadležne ministre, dodajući kako bez državne pomoći problem vodoopskrbe ne mogu riješiti. Stoga ih mole da se aktivno uključe u rješavanje tog za otočane najvažnijeg problema, a isto tako da se i pravnim osobama na otoku subvencionira prijevoz vode, kao što se to radi i stanovništvu. Bez dovoljne količine vode po razumnoj cijeni nije moguć razvoj privrede, a ni život na otoku – poručuje načelnik, nadajući se netko od svih institucija kojima je poslao dopis i reagirati.

Obrazlažući o situaciji u općini Morović nam kaže kako su ove sezone doživjeli pravi turistički bum, pa se problem nedostatka vode još više osjeti. Pohvalio je trud svojih komunalnih i turističkuih djelatniak kako vlasnici apartmana i njihovi gosti ne bi ni u jednom trenutku ostali bez vode:

– Ali bez pomoći države sve nam je teže, zato se iskreno nadam da će netko reagirati na naš vapaj za rješavanjem vodoopskrbe otoke – poručuje na kraju Morović.

Ligutić: Izvorišta su nam presušila

Direktor općinskog komunalnog društva Dugi otok i Zverinac, Stipe Ligutić, naglašava kako je potrošnja vode ovih dana ekstremna, te da u zadnjih desetak godina nisu imali ovakvu situaciju, ponajprije zbog velikih suša.

– Dva izvorišta su nam presušila već 30. srpnja i ostalo je samo jedno manje, međutim riječ je o boćatoj vodi koju moramo desalinizirati. Snalazimo se s tri glavne gusterne koje punimo vodom dopremljenom vodonoscima i dalje je hidrantskom mrežom distribuiramo po kućanstvima. Međutim, to je vrlo skupo, ali i neadekvatno jer imamo čak 16 mjesta na Dugom otoku i sve to treba namiriti. Cijena je 16 kuna po metru kubnom, a država nam subvencionira samo prijevoz, no ne i cijenu vode. Do kraja ljeta morat ćemo se snalaziti pomoću vodonosaca, zasad radimo 24 sata dnevno, uključujući i vikende i blagdane jer ne smijemo dozvoliti da nam itko ostane bez vode – kaže Ligutić.

Čarić: Imamo sve više gostiju

Općina Sali posljednjih godina bilježi znatan porast gostiju jer je očito riječ o sve atraktivnijoj destinaciji, a preduvjet njenom razvoju svakako je kvalitetna vodoopskrba. TZ ima vrijednu ekipu entuzijasta na čelu s direktoricom Ivanom Čarić koja, pak, naglašava kako je riječ o trojcu na relaciji TZ – Gradska knjižnica koji ravnopravno iznosi ideje i složno organizira neobična događanja za turiste:

– Naš spiritus movens je voditelj knjižnice, Ante Mihić, a tu je i moja kolegica iz Turističke zajednice Lucija Grbin. Prezadovoljni smo zbog povećanja broja gostiju koji nam dolaze i zbog naše, svjetski poznate plaže Saharun, ali i neobičnih manifestacija koje im priredimo svakog ljeta. Primjerice, na vili Rustici u Telašćici organizirali smo klarinet koncert u šest sati ujutro. a turisti su bili oduševljeni. Pamte nas po tim originalnim manifestacijama kakvih ne mogu doživjeti nigdje drugdje, zbog čega nam se vraćaju i dovode nove goste. Zato se nadamo da će i opskrba vodom biti kvalitetnije riješena jer Sali su očito novootkrivena turistička destinacija – kaže Čarić.

IZVOR  : zadarskilist.hr

Autor :Marina Vlakić
Objava u medijima koju je Pokret Otoka prenio a objavljena je samo tri dana prije ove mozete naći na web-u Pokreta Otoka.

Tagovi: