DUGI OTOK – Uskoro Dugi otok trail u Salima!

DUGI OTOK – Uskoro Dugi otok trail u Salima!

Objavio: Paula Bolfan - 12.03.2018.

Manje od tjedan dana dijeli nas od jedne od najposebnijih otočnih utrka, Dugi otok trail u Salima. Prijave su završene i očekuje se oko 600 sudionika koji će utrku započeti u subotu u 10 sati ujutro iz centra mjesta. Utrku otvara i kultna Tovareća Mužika.

Tamo će biti i cilj za trkače koji će sudjelovati u dužoj varijanti, kategoriji Cliff Blue dugoj 24 kilometra.

Za trkače kategorije Bay Green (11 kilometara) utrka završava u Telaščici nakon čega s brodom odlaze prema Salima.
.

Dugi otok trail ove godine za sve svoje sudionike donosi i nove, zanimljivije rute.

Skraćene su cestovne dionice i ubačen je priodni teren koji nudi i neke povijesne znamenitosti. Sveukupno, izbačeno je dva i pol kilometra asfalta, umjesto koje je uvršten makadam, ali i stari poljski putevi, kazuje Ferdinand Petešić, jedan od organizatora, inače i lokalni Saljanin bez kojeg ova utrka bi teško mogla proći tako glatko.

Petešić je posljednjih mjeseci probijao 700 metara nove trase, zahvaljujući kojoj su se vratili u funkciju i neki stari poljski putevi. Među njima je i put prema Stivanjem polju gdje se nalazi crkvica Sv. Ivana, inače jedna od najstarijih iskopina na Dugom otoku. Trkači će, dakako, prolaziti pored nje.
.

Prolazit će i pored druge znamenitosti, crkvice Sv. Viktora, povijesno još starije crkve koja datira preko tisuću godinu u prošlost.

Tako se trkači neće na državnoj cesti susretati s automobilima, a dobiti će poglede na dijelove Dugog otoka koji se ne mogu vidjeti baš tako lako, pojasnio je Petešić.

Ove godine i organizacija je puno uigranija. Pogotovo jer se očekuje oko 600 sudionika, a u svemu tome Dugi otok trail i ove godine ima potpunu podršku Parka prirode Telaščica čiji djelatnici sudjeluju doslovce u svemu.

– Bez njih ovo sve jednostavno ne bi bilo moguće. Sudjeluju kao pomoć na punktovima, njihovi rendžeri brinu o sigurnosti trkača na utrci, kuhaju, puštaju magarce uz stazu, pojasnila je organizatorica Danijela Bucić.
.

Sali

Tovareća mužika – Foto: Andrijano Nigoević

.
I ove godine živopisni dugootočki pejzaž bit će tako upotpunjen bliskim susretima i pogledima na ove plemenite životinje, a utrku otvara i kultna Tovareća Mužika. Uz ritmove mužike bit će dočekani i pobjednici duže kategorije.

Također, nastavlja se i poseban nutritivni tretman za sve natjecatelje utrke, kao što je to bilo i prošle godine. Naime, dok je za trek i trail utrke karakteristično da se dobije majica i zaliha vode, na Dugom otoku natjecatelje će dočekati banane, čokolada, čips, sokovi, voda, naranče… Svaki paket banana na putu prema otoku pregledavat će se kako bi trkače dočekale svježe, a isto vrijedi i za drugo voće, kojeg će za potrebe utrke stići nekoliko stotina kilograma.

Dodajmo i to kako će na rivi pored cilja bit će organiziran sajam otočkih proizvoda u organizaciji TZ Dugi Otok kao i humanitarna prodaja kolača koje će izraditi saljske žene.

Tamo će se dodjeljivati i nagrada najljenijim (po saljski, ‘najtrišćenijim’) natjecateljima, a tada će se održati i pečenje saljskih frita. Posebno je naglašeno ‘saljskih’, ističu lokalni znalci, jer meštar koji će ih raditi ima toliko ruku da iz nje može nastati samo – krafna.

__________
Izvor: ezadar.rtl.hr
Fotografija: zadarski.hr