DUGI OTOK – Radovi na dogradnji gradske luke Sali

DUGI OTOK – Radovi na dogradnji gradske luke Sali

Objavio: Andrea Beader - 14.04.2022.

Radovi na dogradnji gradske luke Sali na Dugom otoku; obala će biti 150 metara duža, ulaže se više od 90 milijuna kuna

U tijeku su radovi na dogradnji gradske luke Sali na Dugom otoku. Riječ je o projektu Županijske lučke uprave Zadar vrijednom 90.554.459 kuna, od kojih se 85 posto sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije, u sklopu „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, dok 15 posto sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – prenosi zadarski.slobodnadalmacija.hr

 

Projekt dogradnje gradske luke Sali

ŽLU Zadar ulaže sve napore kako bi se ovaj važan projekt završio u predviđenom roku, do 31. prosinca 2023. godine. Kako bi zajednički odgovorili na izazove koje donosi tehnička kompleksnost radova i sama lokacija zahvata, u Domu Zadarske županije u petak, 8. travnja 2022. godine, održan je sastanak s predstavnicima ključnih dionika i lokalne zajednice.

– U proteklih nekoliko mjeseci, nakon izvršenih prvih radova na iskopu dna na kojem je predviđeno postavljanje pilota koji će nositi lukobran, projektni tim suočen je s prvim izazovima koji su uzrokovali potrebu dodatnih istraživanja, prilagodbu postojeće projektne dokumentacije kao i promjenu tehnologije iskopa i gradnje. Razlog tomu je geomorfološka struktura sedimenta dna koja se prvotnim istražnim geološkim ispitivanjima nije mogla predvidjeti. Sve ovo će uzrokovati dodatne napore kako bi se radovi izveli u krajnjem zacrtanom roku. Ukoliko se isti premaši, povezane troškove ćemo morati snositi sami, a svi smo svjesni da do realizacije ovog izuzetno vrijednog projekta za daljnji rast i razvoj kako mještana Sali, tako i cijelog Dugog otoka – ne bi došlo bez korištenja sredstava ESI fondova, istaknuo je ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola.

 

__________
Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.