DUGI OTOK | Otkriven antički uređaj za zagrijavanje prostorija!

Objavio: Pokret Otoka - 15.09.2017.

Park prirode Telašćica, u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru, proveo je ovog ljeta istraživanje višeslojnog arheološkog lokaliteta Gruh – sv. Ivan u Stivanjem polju, koje je i ove godine donijelo izrazito zanimljive rezultate

Sudjelovali su studenti odjela i prof. dr. sc. Jure Šućur, kao i volonteri lokalne zajednice Mikula Frka i Vesna Subotičanec. Oni su nakon istraživanja u kampu Mir radili na dokumentiranju materijala, a dio slobodnog vremena su proveli u razgledavanju i upoznavanju arheoloških lokaliteta Dugog otoka.

Sonda koja je lani otvorena otkrila im je srednjovjekovnu nekropolu, a ispod sebe krije i kasnoantički horizont pokapanja kao i antičku arhitekturu. Osim što su očistili do zdravice ovaj dio prostora i pritom naišli na još nekoliko ukopa, naišli su na nastavak antičkih zidova.

Odlučeno je da se istraži i predvorje crkve te smo ispod sloja s dva ukopa otkrili (s oduševljenjem) antički termalni sklop. Hipokaust (lat. hypocaustum) je antički uređaj za zagrijavanje prostorija u kućama, termama i sl. cirkulacijom toploga zraka koji struji glinenim cijevima kroz zidove i podove, izvijestili su iz PP Telašćica.

Osim arhitekture prikupljen je veliki broj ulomaka keramike, imbreksa, tegula, tubulusa, kao i metalnih predmeta te zanimljivog antičkog stakla. Ovaj lokalitet postaje jedan od iznimno važnih lokaliteta RH jer pokazuje razvoj naselja u kontinuitetu od antike do srednjeg vijeka.

IZVOR | 057info.hr