DUGI OTOK – Održana tradicionalni događaj “Trke tovarov”

DUGI OTOK – Održana tradicionalni događaj “Trke tovarov”

Objavio: Iva Žanetić - 13.08.2020.

»Trke tovarov« spektakularan je događaj koji se odvija na saljskoj rivi, a nagradu dobiva najbrža tovareća posada, ali i ona koja zadnja dođe. Kako bi Saljani rekli – za najbržeg pršut, za »najtrišćenijeg«, odnosno najljenijeg diploma.

.

Vikend prije Vele Gospe, Sali, najveće mjesto na Dugom otoku kao da se pretvori u veliku pozornicu kojom paradiraju ljudi i magarci. I tako već punih dvadeset godina koliko je prošlo od prvih Saljskih užanci, kulturno-zabavne manifestacije koju s nestrpljenjem čitavu godinu očekuju i mladi i stari Saljani. Za turiste je to neviđeni šušur, a za stanovnike Sali neizmjerno uživanje. Počinju već u petak podizanjem zastave uz neizostavan nastup Tovareće mužike, još jedne specifičnosti ovog starog ribarskog naselja. Ta je neobična mužika zapravo i glavna okosnica Saljskih užanci. Bogme i uzdanica, a i prava turistička atrakcija. Radi nastupa Tovareće mužike u Sali potegnu i oni kojima Dugi otok nije, što bi se reklo – usput.
U subotu članstvo Tovareće mužike isplovljava u skrivenu valu u kojoj pripremaju lampione kojima časte pristigle brodice pa nakon iluminacije povedu rasvijetljeni ploveći konvoj put saljske luke. Neopisiv je doživljaj kad s mora počnu dopirati prvi zvuci Tovareće mužike i pojave se prve rasvijetljene brodice. Sve okonča vatrometom.

.
A kako se i kada pojavila Tovareća mužika?

.
– Tovareća mužika plod je dugotrajne tradicije sadržane u običajima, predajama i legendama otočana te je i sama prirodno uronila u tradiciju i prepoznata je kao dio lokalne prakse. Godine 1959. nekoliko se mladića na saljskom Portu, čuvši da se u selu događa ‘vela batarela’ odnosno vječanje ‘stare cure’ Paškvale, brzo opremilo instrumentima i krenulo prema selu postrojeni u dvored poput svirača limene glazbe, intonirajući poznatu koračnicu i pjesmu ‘Šjora Mare’, uvevši tako disciplinu u tu buku, dobivši prepoznatljivu melodiju, na veliko oduševljenje mještana. Tovareća mužika svoje korijene crpi iz pučkog običaja ‘batarela’, što je naziv za skup nasumičnih zvukova s ciljem stvaranja buke, koji je odavno bio prisutan u običajima mještana Dugog otoka, kažu mužikanti.
Nadalje kazuju kako im je rog glavni, najprepoznatljiviji i najbrojniji instrument. U prošlosti se koristio kao sredstvo komunikacije na ribarskim brodovima te za ruganje starim svatovima. Uobičajeno je bilo da na brodici koja pali luč i na svoje svijetlo privlači jata riba, bude i rog kojim su davali znak ribarima na drugim brodicama kad će mrežom opasati ribu. Iz tog je razloga gotovo svaka kuća imala rog kao uporabni predmet. Vjerovalo se da rog ima moćna i magična svojstva koja štite od uroka te brane od svih zala i drugih nevolja. Time su u dugim i hladnim noćima njime tjerali zle duhove, ali su se veselili i rugali, a najčešće udovcima ili udovicama koji bi se ponovno vjenčavali.
.
.
Sve dosadašnje Saljske užance završile su u nedjelju, pa tako i ovogodišnja. U skladu s tradicijom jučer su Sali budnicom u ranu zoru probudili članovi Tovareće mužike. A kakva bi to fešta bila, a i muzika koja u nazivu ima riječ tovar da nema »trke tovarov«? Spektakularan je to događaj koji se odvija na saljskoj rivi, a nagradu dobiva i najbrža tovareća posada, ali i ona koja zadnja dođe. Kako bi Saljani rekli – za najbržeg pršut, za »najtrišćenijeg«, odnosno najljenijeg diploma. Točku na »i« trodnevnim zbivanjima stavlja, a tko drugi nego Tovareća mužika, čiji članovi nastup završavaju ulaskom u more, i to pod punom »muzikantskom spremom«. Znači, s instrumentima, odnosno rogovima i peglama, te u svečanim odijelima. I nikom nije žao »veštida« jer Tovareća je mužika baš kao Antuntun iz pjesme Grigora Viteza. I oni sve stvari na svoj način rade. Očito više nego dobro kad u ovo malo ribarsko mjesto privuku toliko »stranog svita«. I to koroni unatoč. Bravo Saljani.
__________
Izvor: zadarskilist.hr
Fotogafija: zadarskilist.hr