DUGI OTOK – U Parku prirode ”Telaščica” održana akcija čišćenja otpada iz mora i s obale

Objavio: Paula Bolfan - 25.05.2018.

U subotu, 19.5.2018. Javna ustanova ˝Park prirode Telašćica˝ organizirala je eko akciju prikupljanja otpada iz mora i s obale. Na eko akciji su uz zaposlenika JUPP Telašćica sudjelovali i ronilački klubovi KPA Zadar, AdriatiCro Zagreb te lokalna zajednica (Općina Sali , ŠRD Kornat, Udruga Tovareća mužika, DVD Sali, JK Guc, lokalno stanovništvo Dugog otoka…)

Eko akcija se održava već 15 godina i ponosni smo na činjenicu što svake godine imamo dobar odaziv mještana i ronilačkih klubova. Na zadnje dvije akcije sudjelovao je i ronilački klub iz Zagreba te im ovim putem zahvaljujemo. Posebno nas veseli činjenica što su klubovi s kojima dugi niz godina vrhunski surađujemo, nakon ekološke katastrofe u rujnu, 2017.g sudjelovali i na nekoliko manjih eko akcija i to na vlastitu inicijativu. Eko akcija se održava u sklopu tjedna parkova čiji je cilj podići svijest građana o važnosti očuvanja prirodne baštine i biološke raznolikosti poručila je ravnateljica JUPP Telašćica Nikolina Baković, preneseno je na web stranicama Parka prirode Telašćica.

Tajnica KPA Zadar, Marija Velemir izjavila je da se oni, kao klub (op.a.KPA Zadar) već 18 godina u kontinuitetu odazivaju eko akcijama u Telašćici. S obzirom da kod naših članova njegujemo ekološku svijest, za naš klub to je najvažnija aktivnost u godini i ponosni smo što pomažemo očuvanju prirodne baštine u zaštićenom području. Kao i prethodnih godina, i ove godine smo se odazvali u velikom broju, a većina ronioca koji su sudjelovali su studenti Podvodnih znanosti i tehnologija sa Sveučilišta u Zadru koji u klubu slušaju dva kolegija.

Marija Velemir je naglasila da su izuzetno ponosni i na činjenicu da je ekološka akcija pokrenuta iz njihovog kluba te je još uvijek aktualna. Drago nam je i da se u akciju uključuju i drugi ronilački klubovi.
.

Osvrt Martine Žepine iz ronilačkog kluba AdriatiCro-Zagreb na eko akciju

Kada su nas iz parka prirode Telasčica pozvali da i ove godine sudjelujemo u ekološkoj akciji čišćenja podmorja parka prirode Telaščica, rado smo se odazvali znajući da će tamo sigurno biti posla i da im je svaka pomoć dobro došla. Naime, u jednu od najljepših uvala našeg Jadrana tijekom katastrofalne kiše koja je pogodila to područje tijekom rujna 2017. godine, bujica je s kopna u more premjestila divlji deponij smeća te na taj način u more nanijela tisuće kubika otpada čime je ugrožen čitav biljni i životinjski svijet koji nastanjuje taj dio podmorja!

Po dolasku u uvalu Mir prošetali smo do klifova na rubu otoka i malo razgledali uvalu, diveći se ljepotama koje se mogu doživjeti samo i jedino na tom mjestu. Ubrzo su pristigli i kolege ronioci iz Zadra te ostali sudionici akcije, nakon čega smo se brodicama zaputili u uvalu „Ćuška dumboka“, u kojoj je završila najveća količina otpada.

Otpada je pod morem na žalost bilo jako puno. Brodice koje su nam pomagale sve su se vise punile smećem koje smo mi sa drugim roniocima vrijedno vadili.

Kako je smeća na brodicama bilo vise tako je i zraka u bocama bilo manje te smo se sretni jer smo izvadili mnogo otpada, a s druge strane ipak tužni jer je još jako puno otpada ostalo na morskome dnu,  zaputili nazad u uvalu Mir gdje su svi sudionici ekološke akcije zajedničkim snagama sakupljeno smeće pravilno zbrinuli. Domaćini su se izuzetno potrudili te su zbrinuli naše prazne želuce i pripremili nam ukusan objed i hladna pića za okrjepu na čemu im zahvaljujemo.

Eko akcija je bila produktivna, a obzirom na nova poznanstva koja smo stvorili vjerujemo da neće biti posljednja te se radujemo ponovnom odlasku na Dugi otok. Mi ronioci, kao zaljubljenici u podmorje, u svakoj prilici truditi ćemo se očistiti naše podmorje i ostaviti ga prekrasnim kakve naše buduće generacije zaslužuju da ga zateknu i u njemu uživaju te ovim putem apeliramo na sve građane da svoj otpad zbrinu na adekvatan način a podmorje drže čistim i u njemu uživaju…
.

FOTO: web stranica Parka prirode Telašćica

__________
IzvorPark prirode Telašćica
FotografijaPark prirode Telašćica