DUGI OTOK – Ljepote otoka (VIDEO)

Objavio: Paula Bolfan - 08.09.2019.

Na Dugom otoku svoje slobodno vrijeme provode mnogi zaljubljenici u otoke, diveći se tirkiznom moru koje ga okružuje te prekrasnom krajoliku koje se prostire cijelim otokom…

Video uradak Dugi otok objavio je korisnik Zemlja Zrak, a vjerujemo da će od kadrova ovog uratka mnogima zastati dah…
.
.
Obilježja Dugog otoka

Prirodoslovno, to je otok osebujnosti i kontrasta i najveći otok u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka. Svoje ime opravdava dužinom od oko 45 km, a širok je između 1 i 4 km, s najvišim vrhom Vela Straža (338 m). Obalu Dugog otoka prema otvorenom moru karakteriziraju oštre suprotnosti: dio koji se nalazi u Parku prirode Telašćica većinom je strm i čine ga očaravajuće litice, dok se na jugoistočnoj strani otoka mogu naći mirne uvale te pješčana plaža Sakarun. Ova otočka ljepotica idealno je mjesto za kupanje i uživanje u čistoći mora i ljepoti prirode – navodi Turistička zajednica Dugi otok.

Kao što je jugoistočni dio otoka zaštićen i prglašen Parkom prirode, tako je i sjeverozapadni dio Dugog otoka prepoznat kaojedno od najprivlačnijih i najzanimljivijih područja Zadarske županije te je proglašen značajnim hrvatskim krajobrazom.

Na otoku u 12. mjesta živi oko 1500 stanovnika. Cesta povezuje sva mjesta na otoku, a sa nje se pružaju veličanstveni vidici na okolne otoke. Prometno je dobro povezan s kopnom trajektima i brzim brodovima. Na otoku postoji ispostava Lučke kapetanije, nekoliko poštanskih ureda, ambulante, carinski prijelaz, uredi Turističke zajednice, te mnoštvo ugostiteljskih i ostalih uslužnih objekata. U Salima, Božavi i Velom Ratu uređena su i privezišta za brodove koja opskrbljuju vodom i strujom. U Zaglavu postoji benzinska crpka za nautičare, obavezna postaja svih zaljubljenika u brzinu. Razvijen je i izletnički turizam, a postoje i obilježene staze za trekking i biciklizam. Na području saljskog polja uređen je i teren za paint ball. Diljem otoka obilježeni su i arheološki lokaliteti kojih ima petnaestak, a upotpunjeni su info tabelama.

Više pronađite na www.dugiotok.hr

__________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: cromaris

Tagovi: ,