DUGI OTOK – Interpretacijski centar na najvišem strmcu Jadrana

DUGI OTOK – Interpretacijski centar na najvišem strmcu Jadrana

Objavio: Andrea Beader - 28.06.2022.

Zaštićeno područje Parka prirode Telašćica na Dugom otoku konačno je dobilo mjesto susreta, doživljaja, učenja i zabave – novi interpretacijski centar na najvišem strmcu Jadranskog mora

Nekadašnja vojna utvrda, smještena na visokome i stjenovitom strmcu koji je tisućama godina oblikovalo more, transformirana je u suvremeni interpretacijsko-edukacijski centar. Po lokalitetu je nazvan Grpašćak. Okružen mirnom uvalom i pogledom koji doslovno ostavlja bez daha, u centru su se smjestile i tri multimedijske izložbe. U kreativnoj i zaigranoj suradnji s partnerima i klijentom, Muze su ih osmislile kao svojevrsnu uzbudljivu plovidbu – javljaju Muze d.o.o..

 

Priroda i kultura otoka

Jezero Mir koje je slanije od mora, fascinantni strmci, pomorska vojna baština, tajanstvene dubine podmorja, težački otočki život, utočište južnodalmatinskog magarca i stoljetna ribarska tradicija neke su od priča s kojima ćete se susresti na ovom putovanju. Interaktivno istražujući interpretacijski sadržaj centra, prvi put na jednome mjestu možete intimnije upoznati fascinantnu prirodu i kulturu otoka.

U kreativnom procesu s partnerima dizajnerima iz dizajnerskih studija Clinica, Šesnić&Turković, Revolucija dizajna i Kultura, Muze su prije sedam godina osmislile interaktivne i multimedijske izložbe Grpašćaka. Zahvaljujući Europskom fondu za regionalni razvoj i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, danas su ideje i razrađeni koncepti koautorskog tima pretvoreni u stvarne doživljaje za sve posjetitelje.

 

Interpretacijski centar kroz izložbe

Ulaskom u središnju zgradu susrest ćete se s fenomenima prirodne baštine i stoljetnom tradicijom ribarstva Dugog otoka. Ondje će vas na interakciju pozvati izložak s pokretnom ribarskom mrežom. Ona će vam pomoći upoznati bogatstvo morskih vrsta ovdašnjeg arhipelaga. U istom prostoru moći ćete pokrenuti projekciju nastalu 3D mapiranjem koja će maketu Telašćice oživjeti ispred vaših očiju. U nekoliko minuta svjedočit ćete kako se ovo zaštićeno područje mijenjalo od posljednjega ledenog doba pa sve do danas. S morskom faunom nastavit ćete se igrati u interaktivnom podmorju, čiji ćete „riblji fond“ obogaćivati vlastitim crtežima.

U nastavku istraživanja, ulaskom u prostor druge izložbe, zaronit ćete ispod površine mora. „Hodajući“ po morskom dnu, upoznavat ćete čudesan podvodni svijet. Osupnut će vas spektakularan pogled od 360° na okolni arhipelag s kojega ćete, ako budete imali sreće, uživati u igri dobrih dupina koji nastanjuju ovaj veličanstveni akvatorij. U sumrak ćete moći doživjeti posebno iskustvo. Projekcija na kupoli pozvat će vas put kozmičkih prostranstava i otkrivati tajne skrivene u zvijezdama.

.
Užitak u radu za opće dobro

Na trećoj izložbi uskačete u svojevrsni vremeplov i istražujete izvidnicu austrougarske ratne mornarice. Dočekuju vas dijelovi broda i njegova posada. Upute o tome kako se orijentirati s pomoću pomorskih karti te služiti kompasom i pomorskim signalima. Sve to znanje pomoći će vam pobijediti u zabavnoj igri potapanja protivničkog broda. I u ovoj izložbenoj cjelini prati vas impresivan pogled na arhipelaga. Ovog puta kroz otvore nekadašnjih puškarnica. Jer horizont je za nekadašnje stanare izvidnice bio pun opasnosti.

U fazi ostvarenja izložbi strateški, promišljeno i brojnim suradnjama, Muze su kurirale razvoj izložbenog sadržaja. Kao i u svim njihovim projektima, uvijek je u središtu posjetitelje zainteresirati, probuditi njihovu znatiželju i osjećaje, ali i potaknuti ih na međusobne susrete i razmjene. Istodobno, razvoj ovakvih složenih izložbenih projekata prilika je za kreativno djelovanje širokog kruga suradnika iz kreativnih industrija. Svima je čast i radost raditi na projektima koji su tu radi općeg dobra!

 

 

__________
Izvor: Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu
Naslovna fotografija: Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu