Država obnavlja ratnu flotu, a za helikoptere u svrhu medicinske pomoći na otocima nema novaca

Objavio: Paula Bolfan - 15.04.2018.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže kako nemamo za toliko potrebne helikoptere medicinske namjene koji bi služili našim otocima i planinskim područjima.

Kraj tjedna obilježila je odluka impulzivnog američkog predsjednika Donalda Trumpa da, kako kaže, pošalje “još pametnije i još ljepše” projektile prema Siriji. Nekad lijepoj i uređenoj zemlji, a danas poligonu za jačanje mišića istoka i zapada. Hrvatski premijer Andrej Plenković nije naučio biti po strani, a ne daj Bože da je neutralan, pa se brže bolje, kao i u slučaju protjerivanja ruskog diplomata, svrstao na stranu napadača saveznika – SAD-a, Velike Britanije i Francuske. Ne ulazeći uopće u to tko je i je li u pravu, činjenica je da Sredozemno more postaje bojno polje.

Istovremeno, Hrvatska obnavlja svoju ratnu flotu. Barem onu zračnu. Ok, ne obnavlja nego mijenja stare ruske, za stare zapadne kante. Takva su bar razmišljanja onih koji ne podržavaju golemu vojnu rastrošnost na nešto što ćemo, kao i do sad, s velikom vjerojatnošću većinom držati na tlu i u popravcima.
.

“Mediteran kakav je nekad bio” na staklenim je nogama ako se dogodi veći sukob

U zemlji koja živi od turizma, ovaj tjedan obilježila je i izjava njenog ministra zdravstva koji je nonšalantno ispalio kako nemamo novca za “visoke standarde” koji u razvijenim zemljama podrazumijevaju hitnu medicinsku helikoptersku službu.

Nije mu to bilo dovoljno, pa je takve nove helikoptere nazvao “komformističkim”.

Zemlja koja živi od turizma upravo je kupila izraubane lovce F-16 od zemlje koja ih svakodnevno koristi jer je non-stop u ratu. Jedan o njih je i skršen pa ponovno sklepan. Oni su ga dobili u donaciju i prodali ga pametnim Hrvatima. Za to novca ima! S druge strane, pacijente s otoka i planinskih područja i dalje će prevoziti dobri stari Mi-8, za koje su neki poznavatelji avijacije kazali da su pouzdani jer im za prvu pomoć treba samo “čekić, mazivo, krpica i odvijač”.
.

”Crni jastrebi”

Iako, ministar obrane Damir Krstičević je najavio da nabavljamo i nove helikoptere. Ali čekaj, to nisu medicinski, nego vojni transportni Black Hawk (Crni jastrebi). Vjerojatno ni oni neće biti novi, ali će biti zapadni. Sve drugo bi, vjerojatno, bilo previše “komformistički, a za komfor i visoke standarde nemamo novca”. Ali da, ovo posljednje je rekao ministar zdravstva. U obrani stoga vjerojatno neće nedostajati ni komfora niti visokog standarda – barem za povremeno pokazivanje.

Možda upravo zbog toga ovotjedni izbor Borisa Kačana opet najbolje pokazuje tjedan za nama.
.

Foto: Boris Kačan

__________
Izvor: Morski.hr
Fotografija: Pixabay/Pexels