Društveno poduzetništvo kao budućnost razvoja mladih

Objavio: Pokret Otoka - 21.10.2017.

 

Poticanje suradnje između visokih učilišta i gospodarstva, uvođenje modela obavezne studentske prakse i učenja uz rad, jednostavnija zakonska regulativa, ohrabrivanje studenata na pokretanje tvrtki, praćenje njihove zapošljivosti te razvoj osjećaja za socijalno poduzetništvo, ključni su elementi za poticanje veće (samo)zapošljivosti i uspješnu integraciju studenata i mladih na hrvatsko, ali i međunarodno tržište rada.

Poručili su to domaći i međunarodni stručnjaci iz devet zemalja s panela i radionica „University-Business Foruma“, koji je na temu „Learning by earning – first steps to (self)employment“, održan 19. i 20. listopada na otoku Visu. Riječ je platformi Europske komisije za poticanje veće zapošljivosti mladih, koja je po prvi put gostovala u Hrvatskoj, a održavanje prvog hrvatskog i regionalnog UB Foruma zajednički su organizirali Europska komisija i VERN’, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Sveučilištima u Rijeci i Splitu te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Tijekom dvodnevne konferencije održano je ukupno 3 panela i 5 radionica te nekoliko sesija na kojima se diskutiralo o temama poput usklađenosti binarnih obrazovnih sustava s potrebama tržišta rada, dualnim studijima, učenju uz rad, socijalnom poduzetništvu, suradnji između fakulteta i poslodavaca, poduzetničkom učenju, ali i potrebi praćenja zapošljivosti studenata.

Uz brojne akademske i korporativne stručnjake , na konferenciji su sudjelovali i brojni mladi poduzetnici kao i predstavnici neprofitnih organizacija. Poseban naglasak je stavljen na razvoj društvenog poduzetništva i obrazovne programe koji se razvijaju u tom smjeru. Drugog dana foruma zaključeno je da akademsku zajednicu treba senzibilizirati na činjenicu da studentima treba više praktičnih kompetencija, više stručne prakse i mogućnosti da steknu određene kompetencije koje će im olakšati traženje posla ali i samozapošljavanje.

Priliku za predstavljanjem dobila je i voditeljica financija Pokreta otoka koja je ujedno i suvlasnica društvenog poduzeća Synergia savjetovanje – Maja Dragojević. Iako ima samo 24 godine, Maja je već duboko zagazila u poduzetništvo i vjerovatno je jedna od najmlađih zagovaratelja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Upravo je to model koji želimo razvijati i u Pokretu otoka te na taj način potaknuti i druge udruge s registriranom gospodarskom djelatnošću da nam se pridruže i utječu na konkretan razvoj lokalnih zajednica.