Drago dijete, samo je srce mjerilo svega!

Objavio: Maja Jurišić - 14.07.2018.

Što ćemo jednom reći onima koje donosimo na ovaj svijet, što ćemo reći onima kojima ovaj svijet ostavljamo, što ćemo im reći, kako im objasniti gdje su došli? Što da kažemo nevinima o ovom okrutnom svijetu?

Jednom ću svom djetetu reći: ovo je okrutan svijet, pun nepravde, ovdje vladaju zločesti, moraš biti spreman da ćeš biti povrijeđen iako to ne zaslužuješ, moraš biti spreman na gubitke iako zaslužuješ dobitke, moraš biti spreman da se u ovom svijetu ne igra fer, da se laže, krade. Moraš biti spreman na polomljeno srce, na ismijane emocije, moraš znati da će netko tvojom iskrenošću brisati podove, ali nema veze budi iskren, pokazuj emocije, voli.

Bez obzira na svo zlo koje te čeka, bez obzira na sve koje ćeš sresti i ostati povrijeđen, bez obzira na sve koji će ti ostavljati rane, neke kojima će jedini cilj možda biti da te vide na dnu, nikada ne gubi nadu u dobre ljude. Jer ovaj svijet još uvijek ima puno više dobra nego zla, ovdje još uvijek hodaju dobri ljudi. Ali njih moraš pronaći. Oni su tihi, samozatajni, povučeni, žive u miru sa sobom i svijetom, njih je teško pronaći i upoznati, ali baš oni su vrijedni tvog vremena, truda i ljubavi, traži ih.

Ne trči za ugledom i novcima, trči za ljudima, stvaraj uspomene, uspomene su ono čime će se jednom mjeriti bogastvo tvog života. Trkom za novcima gubiš sve ostalo, gubiš šansu za osmijehe, spontane susrete, trenutke sa posebnim ljudima, trkom za novcima gubiš najljepša svitanja i najčarobnije zalaske sunca, gubiš kave, večere, gubiš radost svakog uzdaha i izdaha, zaboravljaš na vrijednost, a znaš cijenu. Trkom za novcima nikada nećeš saznati što doista vrijedi. Moći ćeš kupiti sve, ali nećeš imati ništa.

Jednom ću svom djetetu reći da sreća nije ništa izvanjsko, da se ne mjeri onim što imamo, da se ne kupuje novcima, da nije na prodaju. Sreća stanuje u nama samima, u onim malim guštima koji život znače, svom djetetu ću jednom reći da bez obzira koliko godina ćeš imati i koliko problema, uvijek moraš zadržati komad duše koju imaš danas, da cijeli život mora zadržati sitne radosti, samo za svoj gušt.

Jednom ću svom djetetu reći da se treba smijati, da u najgorim situacijama treba znati pronaći razlog za osmijeh i da sve što mu treba je netko s kim će podijeliti taj osmijeh, da mu u životu treba netko s kim se uvijek možeš glupirati baš kao i danas dok se valja u pržini.

Svoje dijete ću učiti da su svi jednako vrijedni, da svi zaslužuju šansu, da svima treba pružiti priliku da ispričaju svoju priču, učiti ću ga da nikom nikada i zbog ničega ne sudi jer nikada ne zna što se krije iza koga, kakve boli u kome žive, da ne mjeri ljude po njihovim uspjesima i onom što imaju, da ih mjeri isključivo po onom što jesu. Svom djetetu svakog dana ponavljat ću da ovaj svijet nisu uništili ni prosjaci, ni boemi, ni rokeri. Da su ovaj svijet uništili oni najugledniji u odijelima, s puno novaca.

Najvažnije od svega, svoje dijete ću učiti da je ovaj život njegov, da ga živi za sebe i po svojoj mjeri, da na svom putu mora biti fer prema svima koji su dio njega, da mora biti iskren i pošten, da nikada ne smije biti kukavica, da nikog ne smije povrijeđivati, ali i da ne smije dozvoliti sebi život u kavezu obaveza i normi. Da je najveće blago u životu mirna savjest i ponosan pogled u ogledalo. Da pokuša proći kraj svih u životu ne ostavljajući ožiljke na njihovim dušama.

Svom djetetu ću reći da će ponekad ostati sam u svom mišljenju, ali da osamljenost ne znači da nema pravo, da to samo znači da je njegov put drugačiji od puta većine, ali da ga to ne pokoleba, da ga ne obeshrabri.
Svakog dana ću ga podsjećati da je samo srce mjerilo svega i da dok god srcem gleda nema krivog puta. Da je najvažnije ostati svoj, biti doslijedan sebi, da nikada ne pristaje biti svačiji, jer tek tada je ničiji.

__________

Autorica: Milena Tafra Ulić

Foto: Pixabay