Dobro došli na Silbu, jedini otok bez političara

Objavio: Pokret otoka 2020 - 26.07.2016.

– Mi smo rješenje – kažu mi mlade djevojke koje upoznajem u selu, a koje su sastavile nezavisnu listu, skupile potrebne potpise za kandidaturu, ukupno samo 20, i sve papire predale na vrijeme u Grad Zadar.

Najmlađa među njima, Paula Bolfan, ima tek 23 godine i radi u Turističkoj zajednici, a najstarija, ujedno i kandidatkinja za novu predsjednicu MO-a, Sara Lovrović, ima 34 godine. S njima su još na listi i Matilda Sindičić, Iva Matulina i Alma Kruško. Sve su sa Silbe, kao i njihove obitelji, i niti jedna nema iskustva u politici bilo kakve vrste.

I misle ozbiljno.

– Okupile smo se jer sve mislimo isto i jer smo željne promjena, pet žena u ovom muškom svijetu politike. Nismo odlučile preko noći, dugo smo ovo vagale i na kraju krenule jer ne želimo samo pričati nego djelovati. Živimo ovdje ili na relaciji Silba – Zadar, a veže nas obiteljska tradicija ovog otoka. Želimo bolju Silbu za buduće naraštaje, ali nismo naivne, itekako znamo u što se upuštamo – kažu mi.

Kako se dugo po otoku pričalo da se nitko neće kandidirati za izvanredne izbore, cure su strategiju pripremale u tajnosti. Obilazile su sumještane i potiho prikupljale potpise, a kako su tračevi bili sve glasniji, neki su ih uvjeravali da odustanu jer “ni same ne znaju u što se upuštaju”.

Zato nigdje javno nisu objavile svoju kandidaturu sve dok nisu predale listu u Gradu Zadru. Moguće je da do tog prošlog četvrtka kad smo razgovarali ni dio mještana nije znao što su učinile.

– Želimo naglasiti da nismo članovi niti jedne stranke, politika nas ne zanima, a najbolje znamo koji su ovdje problemi, od manjka brodskih linija, unapređivanja turizma, bolje opskrbe otoka i vodovoda… – kažu mi.

Iako je, naime, projekt vodovodizacije već krenuo, zapeo je na gradnji pumpne stanice, pa Silba i danas kao i desetljećima ranije, ima samo svoj lokalni vodovod.

Imaju 17 kilometara cijevi koje povezuju četiri gusterne u kojoj skupljaju kišnicu, a jednom tjedno im brod dopremi novih tisuću tona vode. Ta se voda onda distribuira do kuća od kojih svaka ima svoju privatnu gusternu.

– Jedan od najvećih problema jest što mladi neće trajno živjeti na otoku jer ovdje nema posla. Kad završe školu ovdje mogu biti samo konobari, kuhari ili iznajmljivači apartmana. Pripremamo program koji ćemo uskoro otkriti i u kojem ćemo se svime ovime pozabaviti, koliko nam to zakonske ovlasti dopuštaju – zaključuju.

Do samog kraja većina Silbe mislila je da će njihova lista biti jedina, a pobjeda čista, međutim, računicu im je u zadnji čas poremetio lokalni HDZ koji je sastavio svoju listu.

Kako doznajem u neslužbenom razgovoru s jednim od ljudi na listi, njihov plan nije srušiti nezavisnu listu, već se s njom nakon izbora ispremiješati, kako bi, objašnjava mi, mladim djevojkama punim entuzijazma pomogli svojim iskustvom i utjecajem u Gradu Zadru.

– Same će teško – uvjerava me.

Do tih će međutim izbora, zakazanih za 24. srpnja, Silba nastaviti živjeti u ljetnoj čaroliji. Terase kafića i konoba navečer su pune, a na plažama je sve teže naći mjesto. Silba zamre tek nakratko iza podneva kad su vrućine paklene. Većina ugostiteljskih objekata i apartmana ima wi-fi pa su gosti sakriveni u vrtovima ili dubokoj hladovini terasa.

Povećanje broja gostiju odgovara Saši Predovanu koji je Alaviju kao kafić odmah na ulazu u mjesto otvorio prije devet godina, da bi ga 2010. proširio na konobu. Razgovaramo na dan kad slavi devetu godišnjicu, pa je u Alaviji strka, priprema se pozornica za večernji koncert.

– Zimi je ovdje dosta surovo i pusto, jer iako je Silba uz Iž najrazvijenija od svih otoka koji administrativno pripadaju Zadru, ljudima se ne isplati živjeti ovdje i svaki dan putovati po dva, tri sata u jednom smjeru do obale gdje rade. Zato se većina vraća otoku iza Uskrsa i ostaje do listopada – kaže.

 

Izvor: Jutarnji list