DO KADA ĆE SE ODLUKE DONOSITI NA ŠTETU OTOČANA?

Objavio: Pokret Otoka - 18.04.2017.

Nespremne nas je dočekala odluka koju smo čekali cijelo jutro, stalno “osvježavajući” novosti i prateći informacije s terena.  Ovakav ishod priče oko koncesije na Zlatnom ratu, simbolu hrvatskih otoka, rijetki su očekivali, a najmanje Boljani, kojima ovo sad nije otimanje „zlatne koke“, nego djedovine. Sasvim je svejedno je li tvrtka registrirana u Zagrebu, Osijeku ili Dubrovniku – ovdje se radi o načinu donošenja odluka od vitalne važnosti za otoke, a onda i za bilo koji drugi dio Hrvatske – jer, princip je isti.

Splitsko dalmatinska županija sasvim sigurno ovu odluku, uz ovakvu medijsku pozornost, ne može donijeti ukoliko ona nije zakonski utemeljena. No, to ne znači da je zakon valjan i pošten, a još manje da ga nije potrebno mijenjati. Volimo reći “ovdje su zakazale institucije”, no što je s odgovornošću svakog od nas koji smo do sada šutjeli? Kako utječemo i možemo li uopće utjecati na zakone koji se donose, koji su donešeni ili za koje smatramo da hitno treba mijenjati? Hoće li ovakve scenarije ubuduće spriječavati najavljena Uprava za otoke ili će sve ostati po starom? Svaki otok ima svoj “Zlatni rat” koji se uredno zakonski može prisvojiti i odvojiti od otočkog vlasništva i preći u nečije druge ruke koji će vjerojatno nakon isteka koncesije profit od poslovanja odnijeti u neku drugu neotočku sredinu. Kako uopće jedan Bol ili Brač mogu utjecati na izmjenu zakona koji ne oštećuje samo njega nego i sve druge koji  bi se mogli naći u sličnim situacijama? Možda ne može Brač sam, ali mogu Brač, Hvar, Šolta, Mljet, Vis, Rab, Krk (nastavi niz) zajedno…

Pokret otoka oštro se protivi svim pravilnicima, postupcima, pa ako treba i zakonima, koji su kreirani (nenamjerno, ali to u ovom trenutku zaista više nije bitno) na štetu otočana. Protivi se svakom oduzimanju lokalnom stanovništvu u korist bilo kojeg kapitala koji neće imati direktan pozitivan efekt na cijelu lokalnu zajednicu – bilo kroz zapošljavanje lokalnih ljudi, kroz reinvestiranje u lokalnu zajednicu, poticanje odgovornog razvoja i održivog itd.

Stojimo uz Bračane svim srcem, svakim slovom, a i tijelom, ako bude potrebno – ne jer je Grabov rat ponudio bolju ili lošiju ponudu, ne jer je koncesiju dobila tvrtka iz Zagreba, već zato što je krajnje vrijeme da otočani ZAJEDNO dignu glas protiv loših zakona koji ovakve situacije dopuštaju, protiv nebrige viših instanci. Pokret otoka i njegovi članovi su ZA svako udruživanje koje će osnažiti i obogatiti lokalnu zajednicu, financijski i na sve druge načine.

 

Autor naslovne fotografije: Boris Kačan