Kako do bespovratnih sredstava iz fonda Ruralnog razvoja (1)

Objavio: Pokret Otoka - 03.05.2017.

Piše: Vanja Ivan Bralo, CS Management j.d.o.o. 

ODAKLE KRENUTI?

Kroz mnoge razgovore s potencijalnim prijaviteljima te kroz mnoge projekte koje sam izradio, nailazio sam na slične probleme, a htio bih izdvojiti jedan kojeg je, po meni, bitno pojasniti. Taj problem koči suradnju i u konačnici uspjeh, a sastoji se od nerazumijevanja cjelokupnog procesa prijave i logike natječaja, razlog zbog kojeg fondovi i sufinanciranja ovakve vrste postoje i tko ih može, a tko ne može dobiti. U konačnici, na temelju prethodno navedenog, javlja se pitanje zbog čega trebate razmišljati proaktivno i dugoročno.

Ako Vi ne znate što zaista hoćete kako će to konzultant znati bolje od Vas?

Prvo i osnovno trebalo bi reći da se Vi, zajedno s konzultantom kojeg izaberete, natječete za bespovratna sredstva s tisućama ljudi iz RH. Tom logikom postoji mogućnost da sredstva dobijete ili da ih ne dobijete. O dobivanju, odnosno nedobivanju sredstava ovisi jednako i o Vama i o konzultantu kojemu ste poklonili svoje povjerenje. Naime, u prvom redu konzultant treba procjeniti možete li uopće dobiti sredstva, i to jednostavnom analizom stanja Vaše firme ili OPG-a te zbrajanjem potencijalnih bodova. Naravno, uz pretpostavku da je upoznat sa svim detaljima pravilnika za Mjere Ruralnog Razvoja (MRR). Ukoliko konzultant procjeni da biste mogli dobiti sredstva, neophodno je da se osobno dobro upoznate s natječajem te da dobro razumijete zbog čega on to misli te na koji način misli dobiti bespovratna sredstva za Vas. Ovim, ne samo što ćete izbjeći buduće nelagodnosti (jer na tržištu ima svega) i platiti nešto (možda) što i ne možete dobiti nego ćete i sami bolje razumjeti korake u pripremi projekta, a samim time ubrzati procese pri samoj pripremi. Drugim riječima, cijeli proces pripreme projekta i prijave istog ići će brže i kvalitetnije jer postoji za nijansu više znanja. Vaš zadatak nije da znate kako se radi poslovni plan, ali jest da pružite konzultantu maksimum oko pripreme projektne dokumentacije. Također je vrlo važno da ste konstantno involvirani u cijeli proces jer ako Vi ne znate što zaista hoćete kako će to konzultant znati bolje od Vas? Ako je komunikacija normalna i dvosmjerna ne bi trebali postojati veći problemi, no moram naglasiti da je i Vaš angažman neophodan da biste Vi uspjeli. Svaki konzultant, naravno, stremi za dobijanjem projekta što je u konačnici i njegova nagrada za trud (sucess fee), ali bez Vas i Vašeg truda cijeli proces ne može rezultirati uspjehom.

Što su mjere ruralnog razvoja?

Fond za Ruralni Razvoj (MRR) nastoji poticati bespovratnim sredstvima one dionike na tržištu kojima su sredstva potrebna da bi se izdigli i poboljšali procese vlastite proizvodnje, a nisu u stanju koristiti komercijalne kredite (poticajne mjere – 100% iznosi) te one koji su u stanju zatvarati financijske konstrukcije komercijalnim kreditima, ali ne u punoj mjeri te im u konačnici trebaju bespovratna sredstva da bi ciljeve ostvarili. Ovo bi, po meni, trebalo tako izgledati. U prvom redu državi (i EU) su bitna zapošljavanja, podizanje prihoda, modernizacija te način na koji projekti ostvaruju i druge ciljeve strategije razvoja EU. Nabrojati ću samo neke najbitnije ciljeve (koji se mogu vezati sa ruralnim razvojem), a to su: zapošljavanje, energetska učinkovitost, jačanje konkurentnosti, zaštita okoliša, itd.. Popis tematskih ciljeva strategije razvoja EU možete pronaći ovdje. Da bi se kompletan proces bolje razumio, prostim riječima, EU (RH) od Vas traži poštivanje određenih načela te postizanje određenih ciljeva uz uvjete kako bi Vam dali bespovratna sredstva. Razvoj ruralnog razvoja, stoga, kod nas je podijeljen na Mjere te je svaka Mjera ciljano pisana za postizanje nekih od ovih ciljeva razvoja, a u odnosu na strukturu prijavitelja i tržište RH u ovom kontekstu. Stoga, primjerice, za male i mlade poljoprivrednike propisana je Mjera 6 dok je za projekte veće vrijednosti propisana Mjera 4. Osim ovih mjera tu su i ostale, i vrlo je zanimljivo da RH ima jedina, kao članica EU, na raspolaganju 100%-tne iznose za ulaganje u šumarske djelatnosti i upravljanje šumama (Mjera 8). Naravno, neke od ovih Mjera pisane su za JLS-ove (jedinice lokalne samouprave). Sve mjere, pravilnike i informacije možete pronaći na stranici ruralnirazvoj.hr

Priprema je najbitnija!

Počnimo od pretpostavke da Vi znate tko bi Vam bio konzultant u pripremi projekta. Volio bih se osvrnuti na par trivijalnih stvari od čega mnogo toga ovisi. Kako sam prethodno i rekao u tekstu – priprema je najbitnija. Počnite se pripremati odmah i bez objavljenih natječaja. Pravilnik, ukoliko je objavljen, u sebi sadrži sve neophodne informacije koje Vama i konzultantu daju smjernice za rad, a nakon objave natječaja imate i više nego dovoljno vremena za prijavu projekta. Primjerice, znate li jeste li upisani u evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju, jeste li registrirani u Agronet aplikaciji, jeste li upisani u Upisnik PG-ova te je li zemljište na kojemu je planirana proizvodnja uvedeno u Arkod sustav? Ukoliko nešto od ovih osnovnih stvari nije „posloženo“ nažalost nemate osnovne uvjete da biste se natjecali i potrebno je da iste prije bilo kakvih daljnjih koraka ispunite.

Većina prijavitelja na „male“ mjere su u biti OPG-ovi. Ukoliko pretpostavimo da imate ispunjene prethodne uvjete tek onda možete pristupiti natječaju i tu počinje prava borba za rast i razvoj Vašeg OPG-a. Shvatite ovo kao borbu i tako pristupite tematici. Borbu u kojemu riskirate i Vi, i konzultant.

Budite uključeni u proces!

Financiranje neke poslovne ideje uvijek ide u smjeru, kako sam i već spomenuo, ispunjenja uvjeta propisanih pravilnikom. Tih specifičnih uvjeta ima zaista puno i svaki je detalj bitan. Stoga i Vaše uključenje u projekt „srcem i dušom“ predstavlja integrirani recept za uspijeh. Navest ću Vam jedan banalan primjer da biste shvatili koliko je priprema i Vaš angažman bitan. Konzultant, primjerice, započne svoj posao i koncipira projekt tako da skupi 45 bodova. U pravilniku je navedeno da se dodatni bodovi ostvaruju ukoliko OPG ima upisane članove. Ukoliko Vi ne pročitate pravilnik i ovo ne znate može Vam se učiniti da je to sasvim nebitno te da ne spomenete konzultantu da imate mogućnost dodatnog upisivanja članova, a konzultant može, primjerice, pretpostaviti da nemate dodatnih članova domaćinstva jer na početku komunikacije ovo niste niti rekli. Ako uzmemo u obzir svu potrebnu dokumentaciju i sve detalje koji se trebaju uzimati u obzir zar nije evidentno zbog čega je potrebno da Vi maksimalno budete uključeni u procese. Vi se natječete, a bodovi su najbitniji. Čitanje i razumijevanje pravilnika je prvi korak, a nije težak. Zahtjeva nekih 45 minuta maksimalno. Vaša je ideja i Vaša je budućnost u pitanju. Radite na tome da uspijete!

Planirajte dugoročno!

EU i država će financirati poslovnu ideju i to je već puno puta dokazano. Ako bolje sagledate situaciju shvatit ćete da je cilj da Vas stave u „okvire“ legalnog poslovanja, da imaju kontrolu nad poslovanjem te da u konačnici platite porez, doprinose i sve ono što je zakonom propisano. Za takvo što će Vam dati novac. Ovoga se ne traba plašiti. Ukoliko radite svoj posao kako treba, ne vidim razloga da ovo ne činite. Doprinose plaćate, a od toga imate sutra mirovinu, porez se plaća kao i svugdje drugdje i to plaćate svojoj državi te stječete mogućnost povlačenja još novca iz Fondova. Kada se jednom „posložite“ za fondove jednostavno jedno proizilazi iz drugog. Novac iz više Mjera možete dobiti uz uvjet da ste prethodni projekt završili i proveli, a nakon toga svaki sljedeći investicijski ciklus bit će jednostavniji.

Pokušajte pronaći dobru polaznu osnovu čitanjem pravilnika, raspitajte se o konzultantima i njihovim referencama te počnite planirati svoje poslovanje dugoročno. Period od 5 godina je sasvim normalan period da se upustite u ovaj vid rasta. Pripremite se, planirajte dugoročno i na koncu pobijedite konkurenciju koja svake godine raste.

Želim Vam uspjeh u radu i očekujte uskoro moj sljedeći Blog s nekom od tema iz domene EU fondova.

Foto: Pixabay

 

 

Tagovi: