BRAČ | Održani prvi Dani uja, kao dio manifestacije Gušti od štajuna

Objavio: Pokret Otoka - 20.11.2017.

Zbog želje da se obilježi tradicija i da značaj maslinarstvu, stočarstvu, ribarstvu i drugim načinima privređivanja i prehranjivanja, u Milni su se dosjetili jedne vrlo zanimljive ideje – odlučili su napraviti manifestaciju kojom će posebnu pažnju svake sezone posvetiti drugom ključnom sastojku bračke gastronomije.

 

Gušti od štajuna je manifestacija koju organizira Turistička zajednica općine Milna, s ciljem promocije lokalne gastronomije. Održava se posljednih godinu i pol dana, a svake sezone odabire se nova namirnica kojoj je “štajun”, te lokalni kuhari od iste pripremaju različita jela. U proljeće je tako bila odabrana janjetina, pa je 10 kuhara pripremalo janjetinu na 10 različitih načina. Osim janjetine, na tanjuru su u sklopu ove manifestacije bili i plodova mora, povrće i lignje.

 

Istom idejom vodili su se i pri organizaciji prvih Dana uja koji su se održali proteklog petka, u organizaciji TZO Milna, Centra za kulturu Milna te Pizzerije Slika koja je maslinarima otvorila svoja vrata. Cijeli program manifestacije nosio je simboliku masline i maslinovog ulja. Materinsko društvo Milna pripremilo je domaća jela od maslina i maslinovog ulja, a nagrade koje su dodijeljene za najbolja ulja su uporabni predmeti od drveta masline, kozmetika i sapuni od maslinovog ulja te kamenica za ulje.

 

Žiri kojeg su činili Josip Pavić, Antonija Maretić i Đuro Alinčić, ocjenjivao je organoleptička svojstva, te posebne arome koje su poželjne kod maslinovog ulja. Od sveukupno 18 uzoraka, odabrali su najbolje, pa je tako 1. mjesto osvojila Branka Poklepović, 2. mjesto Frane Mladinić, a 3. mjesto Tonči Restović. Po glasovima publike najbolje ulje je bilo ulje Marka Vlahovića.


Bez obzira na štajun i odabranu namirnicu, na manifestaciju se rado i redovito odazovu i lokalni OPG-ovi koji predstavljaju svoja vina i likere. Rekli bismo kako je ovo svakako jedna lijepo zaokružena priča, posebice jer u njoj sudjeluje skoro pa cijela lokalna zajednica koja se rado odaziva na ovakve manifestacije. Gušti od štajuna poseban su i turističiki proizvod, jer se održavaju u pred i post sezoni pa pružaju dodatan sadržaj i onim turistima koje ne zanima samo sunce i more, već kako to zaista izgleda živjeti na otoku. A kako im bolje pokazati nego kroz gastronomiju?

Autorica | Dijana Šabić, TZO Milna

Fotografija | Milna, Brač