DANI HRVATSKOG TURIZMA- Stari Grad na Hvaru u kategoriji “Najbolja destinacija održivog turizma”

DANI HRVATSKOG TURIZMA- Stari Grad na Hvaru u kategoriji “Najbolja destinacija održivog turizma”

Objavio: Andrea Beader - 24.10.2022.

Stari Grad proglašen jednom od tri naše destinacije u kategoriji “Najbolja destinacija održivog turizma – inovativna i pametna destinacija”

Nije slučajno Stari Grad na otoku Hvaru nedavno na “Danima hrvatskog turizma” u Šibeniku proglašen jednom od tri naše destinacije u kategoriji “Najbolja destinacija održivog turizma – inovativna i pametna destinacija”, jer se u drevnom Farosu zapravo uvijek traži nešto novo, neistraženo i perspektivno za buduću turističku ponudu – prenosi slobodnadalmacija.hr

Na tragu takvog pristupa u gradu je održana i radionica “Grčka hrana u Starogradskom polju” u organizaciji Srednje škole Hvar – Izdvojene lokacije u Jelsi, Instituta za arheologiju u Zagrebu i JU Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Cilj radionice bio je rekonstruirati hranu iz stare Grčke, a čijih sastojaka je bilo u Starogradskom polju (Faroskoj hori). Osim pripreme hrane po recepturama iz antičkih izvora, tražili su se i korijeni današnje kuhinje u naseljima na rubu polja, a koji sežu u doba antičkog Farosa.

 

VARINA IZ DOLA

U tome je apsolutni favorit mjesto Dol, u kojem se pripremala “varina”, mješavina četiriju vrsta grahorica koja se i dandanas priprema kao tradicionalno jelo za blagdan Sv. Barbare (4. prosinca). Još je bilo i ono “pećicu na tečicu”, samo ne na karameliziranom šećeru, nego na medu.

Sve te delicije pripremali su učenici kuharstva, slastičarstva i agroturističkog usmjerenja sa svojim mentorima Andrejom Petrićem i Viktorijom Čolić. Tako su vrijedne i spretne ruke hvarskih srednjoškolaca pripremile čak osam vrsta glavnog jela i isto toliko slastica “na antički grčki način”. Dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić s Instituta za arheologiju u Zagrebu izjavila je da se u nedostatku arheoloških i arheobotaničkih podataka na otoku Hvaru mora prionuti istraživanju, proučavanju i rekonstrukciji grčkih recepata na temelju antičkih izvora, a njih ima.

Zapisi kao takvi nisu kuharice u pravom smislu te riječi, ali spomenimo samo jednu pjesmu Arhistrata iz 4. st. pr. Krista, koji nam u formi stihova pripovijeda o namirnicama – što i kako jesti; što jedu bogati, a što siromašni; kako se treba ponašati i koja je hrana najbolja.

A za rekonstrukciju takve hrane potrebno je jako puno umješnosti, mašte i ljubavi prema kulinarstvu. O svemu tome dr. Ožanić Roguljić govorila je i zainteresiranim građanima u Velikoj dvorani palače Čitovnice u Starome Gradu.

U ime organizatora tog jedinstvenog gastronomskog događaja – JU Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, mr. sc. Vinko Tarbušković iznosi da je riječ o programu koji je podržan od strane U. O. za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, a odvijat će se idućih pet godina.

 

JELA IZ BAVULA

Cilj je doći do rekonstrukcije što više jela po recepturama antičkih pisaca, ali i “izvući iz bavula” recepte koji su korišteni na škoju, osobito onih s ruba Starogradskog polja, da bi postali dio turističke ponude Staroga Grada i otoka Hvara.

Čitav projekt je, kroz program eksperimentalne arheologije i oživljene povijesti, sufinancirala SDŽ, a od iduće godine u tu priču će se uključiti i pojedini ugostitelji.

Oni će takva jela i slastice uvrstiti u ponudu svojih restorana, a razmišlja se i o organizaciji tematskih večeri iz segmenta antičke grčke hrane. Do kraja godine u planu je i tiskanje male kuharice sa svim receptima koji su korišteni na radionici.

 

Za prste lizat

Kada je riječ o ‘slatkom dijelu’ starogrčke hrane, nastavnica Viktorija Čolić navodi što su sve pripremali, a da bi moglo biti baš onako zanimljivo za menije starogrojskih restorana u budućnosti.

To su: Basynias – jedan s narom, drugi s orasima i treći s datuljama; Pharmakos – ječmeni kolač poslužen sa svježim sirom i smokvama; te Grčka torta od sira – također na tri načina, bez dodataka, s lavandom, prelivena medom i s makom. Je da, kako je kazala, vuku na retro, ali su za prste lizat!

 

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash