ČULI SU NAS! Zakon o koncesijama skinut s dnevnog reda

ČULI SU NAS! Zakon o koncesijama skinut s dnevnog reda

Objavio: Pokret Otoka - 19.06.2017.

Nakon iznimno velikog odaziva otočana i stanovnika obalnih područja u sklopu akcije “Čujete li svoje otoke i obalu”, koja se održala u nedjelju od 9 do 12, a u kojoj su sudjelovali otoci i gradovi Cres, Rab, Pag, Silba, Mali Lošinj, Zlarin, Prvić, Krk, Šolta, Vis, Hvar, Brač, Korčula, Biševo, Makarska, Trogir, Split, Dubrovnik i drugi, te prosvjeda na Markovom trgu rano jutros, s dnevnog reda skinuto je izglasavanje Zakona o koncesijama!

 

Ova pobjeda tek je mali korak ka onome što želimo, a to je treće čitanje zakona i opsežna javna rasprava. Zakon o koncesijama mora uključiti otočne i obalne lokalne zajednice u proces utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama. Vlada mora u obzir uzeti preko 20 amandmana koji su im upućeni i napokon početi slušati svoj narod.

Odgoda izglasavanja Zakona o koncesijama nikako nije kraj naše bitke – najveći posao čeka nas kada zakon stvarno i bude vraćen na treće čitanje. Tada se moramo još jednom, kao ova dva dana, ujediniti i aktivno sudjelovati u njegovoj analizi, slanju prijedloga i na svaki način spriječiti njegove moguće zloupotrebe. Isto vrijedi i za sve povezane zakone, kao što je onaj o pomorskom dobru. Jučer su nas čuli, a vrijeme je da nas i poslušaju. 

Popodne je održan i sastanak sa vladajućima, a o čemu se raspravljalo, saznajte u emisiji Hrvatska uživo, u 17.20, na HRT1, gdje će gostovati Bojana Genov (Mali Lošinj), Maja Jurišić (Šolta) te Vladimira Mascarell (Brač), te u emisiji Otvoreno, večeras u 21.40, također na HRT1. 

Sve informacije o samoj akciji i prosvjedima diljem obale, možete pratiti na stranici Facebook događanja.

Fotografija: Za Zlatni rat